זכויות ביטוח לאומי – קבלת עובד זר לבעלי אוטיזם

זכויות אוטיזםהזעזוע הגדול המתרחש במשפחה המגלה כי ילדם הקטן, החבר החדש במשפחה סובל מאוטיזם (PDD) עשוי להיות קשה למשפחה כולה. ההתמודדות עם המצב החדש בהחלט אינה משימה פשוטה, אולם על המשפחה להכיר את הזכויות הבאות בעקבות המצב החדש ולדעת לממש אותם באופן מלא.

רשויות הרווחה והביטוח הלאומי בישראל מזכות משפחות לילדים בעלי אוטיזם במגוון שירותים וקצבאות בהתאם לרמת הנכות המוגדרת בה אובחן הילד. זכויות הילדים וזכויות הורים לילדים עם צרכים מיוחדים כוללות גמלת נכות מהביטוח הלאומי , שירותי רווחה לטיפול בילד, נקודות זיכוי ממס הכנסה, תווי נכה, אפשרויות להעסיק עובד זר ועוד זכויות רבות נוספות. ההוצאות הכספיות של ההורים בגידול ילד אוטיסט אינן מעטות, אך הזכויות הללו מקלות על הקושי הכלכלי הכרוך בכך.

גמלת ילד נכה

גמלת ילד נכה מהמוסד לביטוח לאומי: גובה הגמלה המלאה שמציע הביטוח לאומי עומד נכון ל-2010 על 2,065 שקלים, בתוספת גמלה מיוחדת של 351 שקלים עבור ילדים הסובלים ממאה אחוזי נכות. הגמלה עבור ילדים הסובלים מרצף אוטיזם מתחלקת לפי שלוש קבוצות:

  • ילד עד גיל שלוש זכאי לגמלה בשיעור של 97% מגובה הגמלה.
  • ילד החל מגיל 3 ועד גיל 18 זכאי לגמלה בגובה 117% מגובה הגמלה הרגילה, כאשר הגמלה מיועדת עבור סידורים מיוחדים, דמי מחיה ועזרה בלימודים.
  • ילד שעבר את גיל 14 והיה זכאי לפני ה-14.2.2010 לגמלה בשיעור של 137% ימשיך להיות זכאי לגמלה זו עד לגיל 18.

אבחון אוטיזם

קבלת אישור על הזכאות לגמלות בגין רצף אוטיזים משמש מאוחר יותר לצורך קבלת זכויות גם מגופים אחרים, כגון רשות משרד הרישוי, משרד הפנים, משרד הרווחה מס הכנסה, הרשות המקומית ועוד.

על מנת לקבל את הזכאויות השונות צריך הילד לעבור אבחון אוטיזם החל מגיל שלושה חודשים שייקבע כי הילד אכן סובל מרצף אוטיזם (ODD, NOS, ASD), גם במידה ומדובר בילד עצמאי. האבחון הרפואי צריך להתבצע על ידי פסיכיאטר של ילדים ונוער או רופא ילדים עם ניסיון עבודה של שלוש שנים לפחות במכון מוכר להתפתחות הילד.

הילד מחויב לעבור בדיקה נוירולוגית והתפתחותית רגשית. בנוסף על הילד לעבור אבחון פסיכולוגי תוך התאמת המבחן בפסיכולוגי לגיל התפקודי של הילד. על איש המקצוע שמבצע את הבדיקה לציין באילו מהכלים המוכרים הוא ערך את האבחון.

כדי לקבל את הגמלאות הנ"ל יש להגיש מספר מסמכים למוסד לביטוח לאומי. בנוסף לאבחון תקף יש להוסיף גם דו"ח חינוכי מהמוסד בו לומד הילד ודו"ח על טיפולים פה רפואיים כגון קלינאי תקשורת וריפוי בעיסוק.

קיימות זכויות רבות להורים של ילדים אוטיסטים, אשר מסייעים להם בהתמודדות עם גידול ילד אוטיסט. זכויות אלה כוללות בין היתר זיכויים ממס הכנסה, מסגרות חינוך מיוחד לאוטיזם, טיפולים ואיבחונים, תו חניה, הקלות במוסדות שונים ועוד – להרחבה – זכויות הורים לילדים עם אוטיזם

קבלת היתר להעסקת מטפל זר – עובד זר

הלוקים ברצף אוטיזם זכאים לסיוע ממשרד הרווחה במציאת פתרונות דיור חוץ ביתי לאוטיסטים ומציאת מעונות שיקומיים עד גיל 3, סיוע כספי בשכירת מטפל קייטנות ועוד. אולם מי שמבקש לקבל מטפל קבוע לילד יכול להגיש בקשה לקבלת אשרה להעסקת עובד זר.

קבלת היתר להעסקת עובדים זרים ניתנת על ידי משרד הפנים ואליה יש להוסיף מסמכים רבים כגון, חוות דעת רפואיות, חוות דעת של רשויות הרווחה ואת הדו"ח הרפואי הניתן לביטוח הלאומי, בנוסף לאגרה בסך 285 ₪. חשוב לציין שברגע שהעובד מתחיל את תקופת העסקתו אחראית המשפחה לדאוג לו ולתשלום משכרותו על החוק וכל הנובע מכך.

את הזכאות לקבלת היתר להעסקת עובד זר ניתן לקבל בשלושה מצבים עיקריים:

  • ילד הנמצא במסגרת לימודית המתנה את הלימודים במתן סיוע פיזי לילד.
  • ילד אשר נכותו מונעת ממנו להשתתף במסגרת לימודית ומקביל נדרש לסיוע והשגחה צמודים במשך רוב שעות היום.
  • במידה ומתקיימות נסיבות מיוחדות בהם יש להחזיק מטפל צמוד לילד.

זכויות רפואיות

במקרים מסויימים הורים לילדים אשר לאחר אבחון נקבע כי הם נמצאים ברצף האוטיסטי זכאים לזכויות במשרדי הממשלה השונים או במוסדות אחרים. למידע נוסף – זכויות רפואיות

ראו גם:
זכותי להשתלב בחברה – זכויותיהם של אוטיסטים

אוטיזם אונליין