קשר בין אוטיזם לסכיזופרניה

בשנים האחרונות ניתן לראות מגמת עלייה חדה בשכיחות האוטיזם בעולם המערבי. ממחקר שנעשה בשיתוף פעולה בין שבדיה לישראל נמצא כי קיים קשר גנטי בין הפרעת האוטיזם לבין סכיזופרניה ולהפרעה דו קוטבית (ביפולארית).

אודות המחקר

המחקר הבין לאומי נעשה בשיתוף פעולה בין החוקרים מן המחלקה לגנטיקה בצפון קרולניה שבארצות הברית לבין חוקרים מחיל הרפואה בצה"ל והמחלקה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי שיבא וביחד עם חוקרים ממכון המחקר קרולינסקה בשבדיה ומהרינגס קולג' אשר בלונדון. במחקר נאספו נתונים משלושה מדגמי אוכלוסין: שניים בשבדיה ואחד בישראל. כמו כן, בצד הישראלי נלקחו נתונים מ- 386 מועמדים לגיוס אשר אובחנו כסובלים מאוטיזם בנוסף ל- 436,331 מועמדים לגיוס אשר שימשו כקבוצת ביקורת. לאחר מכן נבדקו אבחנות פסיכיאטריות בקרב הורי המתגייסים.

ממצאי המחקר

מן הממצאים עולה כי קרובי משפחה מדרגה ראשונה המאובחנים כבעלי הפרעות פסיכיאטריות מעלים את הסיכון להתפתחות אוטיזם:

  • הסיכוי לפתח אוטיזם בקרב אחים לחולי סכיזופרניה גבוה פי 12.1 על פי הממצאים בישראל, וגבוה פי 2.6 על פי הממצאים משוודיה ביחס לשאר האוכלוסייה הכללית.
  • הסיכוי לפתח אוטיזם בקרב ילדים להורה הסובל מסכיזופרניה גבוה פי 2.9 בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
  • מתוך הממצאים שנאספו בשוודיה – הסיכוי לפתח אוטיזם גבוה עד פי 2.5 בקרב אחים עם הפרעה דו קוטבית וגבוה עד 90% בקרב ילדים להורים עם הפרעה מסוג זה ביחס לשאר האוכלוסייה הכללית.

כל הממצאים מפורסמים בכתב העת הרפואי: "Archives of General Psychiatry".

מקור גנטי משותף

מתוך הנתונים שנאספו ריכזו החוקרים מקור אחד משותף לשלושת ההפרעות- המקור הגנטי. החוקרים מאמינים כי הסיכון לשלושת ההפרעות: אוטיזם, סכיזופרניה והפרעה דו קוטבית, קשור לגנטיקה ופחות קשור לגורמים סביבתיים. באפריל דיווחו החוקרים בשלושה מאמרים שונים אשר פורסמו בכתב העת Nature כי זיהו מוטציות גנטיות המקושרות לספקטרום האוטיזם לרבות מוטציות בגנים: SCN2A, ,CHD8 NTNG1 ו-KATNAL2..

עלייה בשיעור האוטיזם בעולם המערבי

בעשור האחרון חלה עלייה בשכיחות האוטיזם בארץ ישראל ובעולם המערבי כולו. כיום מעריכים כי מתוך 250 ילדים בעולם המערבי אחד מהם יאובחן כאוטיסט. מתוך הנתונים של ביטוח לאומי חיים כיום בארץ ישראל כ- 7500- 8000 ילדים אוטיסטים. 1500 מתוכם משולבים במעונות היום השיקומיים ובגנים של החינוך המיוחד. חוקרים מן המרכז הרפואי שיבא דיווחו במאי 2011 על הכפלה בשיעור הילדים האוטיסטים בישראל משנת 1987 ועד 2005.

מדינות מערביות אחרות מדווחות אף הן על מספרים ההולכים ומתרבים עם השנים- המרכז האמריקאי לבקרת מחלות העריך כי שיעור האוטיזם בארצות הברית עומד על אחד מתוך 88 ילדים ובדרום קוריאה מדווח על ילד אחד מכל 38 ילדים. ממחקר ישראלי של המרכז הרפואי שיבא אשר התפרסם באפריל אשתקד פורסם כי ההוצאה השנתית הממוצעת לטיפול בילד אוטיסט עומדת על כ- 28,145 שקלים בשנה. כ-2022 שקלים לשנה על תרופות נוירו- פסיכיאטריות, המטפלות בסימפטומים הנפשיים מהם סובלים מרבית האוטיסטים.

קשר בין אוטיזם לסכיזופרניה בעבר

זוהי לא הפעם הראשונה בה נקשרת ההפרעה האוטיסטית עם הפרעות נלוות אחרות. כבר תועדו הקשרים כאלו במחקרים בעבר, אך זוהי למעשה הפעם הראשונה בה בודק המחקר את טיבו של הקשר ומעריך את המקור המשותף לשלושת ההפרעות- אוטיזם, סכיזופרניה והפרעות דו- קוטביות.

לסיכום, המחקר שר נעשה בשיתוף פעולה בין לאומי הניב תוצאות אשר מצביעות על קשר גנטי משותף לשלושת ההפרעות וכן מעניק מידע על טיב הקשר ביניהן. למרבה הצער, למרות כל המחקרים, עדיין לא נמצאה תרופה המונעת את הופעת ההפרעות ומטפלת בהן.

ראו גם:
הקשר בין נטילת תרופות נוגדות דיכאון בהריון ואוטיזם

אוטיזם אונליין