האם קיים קשר בין נטילת תוספי תזונה ואוטיזם?

אחת התופעות הנחקרות ביותר ברחבי העולם היא אוטיזם. הסיבות לכך הן רבות ומגוונות ולמרות עשרות שנים של מחקר מקיף, עדיין רב הנסתר על הגלוי והמחקר המדעי ממשיך במלוא המרץ גם בימים אלו. לפני מספר שנים, פורסם מחקר מעניין שבדק את הקשר בין תוספי תזונה לאבחון אוטיזם, ובסקירה שלפניך נציג את עיקר הממצאים המעניינים.

כידוע לכולנו, אוטיזם הנה תופעה המאובחנת מדי שנה אצל יותר ויותר ילדים בעולם המערבי. נכון לשנת 2023 אחד מכל כ-78 ילדים הנולדים בישראל יאובחן עם אוטיזם כאשר בארצות הברית לדוגמא, המדובר כבר על 1 מכל 48 ילדים.

גם לאחר שנים רבות של מחקרים מקיפים אנחנו עדיין לא יודעים מה גורם לכל מקרי האוטיזם, למרות שברור כי לגנטיקה יש תפקיד מרכזי, כך שהתחום עדיין מעורפל ולא ברור לחלוטין – מה שמחייב את המשך המחקר הרפואי ולעיתים גם גילויים ופרסומים מעניינים וחשובים מאד.

לאורך השנים התקיימו מחקרים מגוונים, שבדקו סיבות אפשריות וגורמים לאוטיזם, כאשר המחקר המעניין שאת מסקנותיו נסביר מיד, בדק את השפעתם האפשרית של תוספי תזונה לסוגיהם.

מבינים אבל אחרת

אצל ילדים ומבוגרים המאובחנים עם אוטיזם ישנם כשלים, לרב לא מוסברים, בפעילות המוח. מערכת העברת האותות והפענוח של המאובחנים מתפקדת באופן שונה.

החוקרים סבורים כי חלק מהמסלולים של העברת האותות אצל ילדים עם אוטיזם אינם שלמים או אינם מסוגלים לעבוד בצורה המוגדרת כתקינה.

זו הסיבה העיקרית לכך שאוטיסטים מגלים בעיות תקשורת ברמה משתנה ומגיבים באופן אחר לסיטואציות יום יומיות שגרתיות לכאורה. פעמים רבות, כאשר הקלט זהה, האוטיסט עשוי "להבין" או "להרתע" מהשפעותיו בעוד שהאדם שאינו אוטיסט כלל לא יושפע.

כאשר בוחנים את הנתונים העדכניים [2023] נראה כי 1 מכל כ-78 ילדים שנולדים ממש עכשיו יאובחן עם אוטיזם, בין אם בתפקוד גבוה ובין אם בינוני ונמוך. אלו המספרים.

על מולטי ויטמינים ותוספי תזונה בהריון

אחד המחקרים המעניינים שנעשו בשנים האחרונות בחן את ההשפעה האפשרית של ויטמינים ותוספי תזונה לסוגיהם על התפתחות העובר והאפשרות לקשר אפשרי עם מקרי של אבחון אוטיזם לאחר הלידה.

הסברה כי תזונת הנשים משפיעה על התפתחות העובר ובריאותו מוכרת כבר מזה שנים רבות, אך במחקר הנוכחי הוכח באופן מובהק כי נשים שנטלו מולטי ויטמין במהלך ההריון הפחיתו את הסיכון ללידת ילד עם אוטיזם בכמעט 50% ביחס לנשים שלא נטלו ויטמינים במהלך ההריון.

החוקרים בדקו גם נטילת ברזל או חומצה פולית במהלך ההריון, אך אלו לא הראו קשר מיוחד או תוצאות שונות ביחס לאימהות שלא נטלו דבר.

ניתן לקרוא על תוצאות מחקר נוסף שערער את הקשר בין חומצה פולית לאוטיזם

נתוני המחקר ותוצאותיו

המחקר עצמו נחשב למקיף ויסודי וכלל נתונים משלושה מקורות אמינים במיוחד: אוניברסיטאות בארצות הברית, אוניברסיטאות בשוודיה ובריטניה.

במסגרת המחקר המקיף בחנו החוקרים 273,000 ילדים ואימהות לפי נתוני מעקב ההריון והלידה שהתקבלו מהמדינות בהן נעשה המחקר – כך שלתוצאות המחקר חשיבות רבה במיוחד בשל גודל המדגם שנלקח.

תוצאות המחקר החשוב מצאו קשר ישיר ומובהק בין נטילת מבוקרת של תוספי תזונה / ויטמינים על ידי האם ההריונית, לבין אבחון אוטיזם.

מתוך 273,000 הילדים שנולדו, נמצאו 50% יותר מקרי אוטיזם אצל ילדים שאמם לא נטלה ויטמינים או תוספי תזונה במהלך ההריון. זה נתון חשוב ומומלץ לכל אשה בהריון, בכל גיל אגב, להתייעץ עם רופא הנשים שלה באשר לנטילת תוספי תזונה או ויטמינים.

קריאה נוספת: הקשר בין מבנה המוח ואוטיזם

אוטיזם אונליין