מדענים מערערים על ממצאי מחקר שקשר בין חומצה פולית לאוטיזם

חומצה פולית ידועה מזה שנים כמרכיב תזונתי חשוב עבור נשים בהיריון. בין היתר, הדבר חשוב על מנת לאפשר התפתחות תקינהמדענים מערערים על ממצאי מחקר שקשר בין חומצה פולית לאוטיזם של מערכת העצבים. עוד ידוע כיום כי חומצה פולית, שניתן לצרוך אותה גם בתוספי תזונה, מסייעת לחילוף חומרים. מחקר שזכה לתהודה טען כי מצא קשר בין החומצה הפולית לבין סיכון לאוטיזם. כעת, מדענים מספרים כי ממצאי המחקר הזה מבוססים על שיטות פגומות והנחות לא מספיק מבוססות.

חומצה פולית, זה טוב או רע?

אנשים על הספקטרום האוטיסטי נמצאים בטווח רחב של אפיונים. רבים מהאנשים על הספקטרום מאובחנים עם התפתחויות נוירולוגיות השונות מן הנורמה. אוטיזם, המאופיין הרבה פעמים בתקשורת בין אישית וניסוחים לשוניים שונים מהמקובל ובהתנהגויות חזרתיות, עשוי לנבוע מגורמים שונים, לא כולם ידועים. מחקרים מסוימים העלו טענה כי את הסיבה לעליה באנשים על הרצף אפשר לתלות בחומצה פולית ובמיוחד בתוסף תזונה המופק בצורה מלאכותית.

טענת מחקרים מסוימים היא כי נטילת תוספי חומצה פולית בזמן ההיריון מעלה את הסיכוי לאבחון אוטיזם, אצל היילוד. ככלל, חשוב להדגיש כי חומצה פולית היא מרכיב חיוני. התגלה כי מרכיב זה חשוב להתפתחות מערכת העצבים וכן בעל תועלת במערכת כלי הדם. הביקורת שהושמעה מצד כמה חוקרים היא כלפי חומצה פולית סינטטית. אולם, כעת חוקרים סבורים כי המחקרים שקישרו בין חומצה פולית לאוטיזם עשויים להיות בעיתים בכמה אופנים. יותר מזה, מחקרים וותיקים גילו כי החומצה הפולית דווקא מורידה את הסיכון לאוטיזם.

המדענים מטילים ספק בשיטות המחקר

המחקר שהצית בזמן האחרון את הדיון הציבורי טען שנטילת חומצה פולית בהיריון מעלה סיכון לאוטזים פי 15 ואף יותר. עיקרי המחקר הוצגו בעת האחרונה אולם ספגו ביקורת רבה. חוקרים שבדקו לא רק את ממצאי המחקר אלא גם את שיטות העבודה מספרים כי מצאו בהם פגמים שונים. לדוגמא, בחלקי המחקר שנחשפו נמצאו פגמים בשיטות המחקר. לא ברור איך הופקו הנתונים ובאילו שיטות מדעיות וסטטיסטיות נבדקו הנתונים. יתכן שהחוקרים ישחררו בהמשך נתונים מלאים יותר אך בשלב זה, שיטות המחקר שמצאו קשר בין חומצה פולית לאוטיזם עומדות בסימן שאלה גדול.

מנת יתר של חומצה פולית – יש דבר כזה?

אף מרכיב תזונתי לא טוב ולא נכון לצרוך יותר מדי. זה נכון לגבי פחמימות, זה נכון לגבי חלבונים וזה נכון, מן הסתם, גם לגבי חומצה פולית. אך גם בעניין זה, מדענים מערערים על המחקר שקישר בין החומצה הפולית לבין אוטיזם. מסתבר כי המחקר התבסס במידה רבה על דיווחים של אימהות, שאמרו שנטלו תוספי תזונה. בשום מקום במחקר לא בדקו כמה חומצה פולית באמת נטלו האימהות כך שקשה לדעת אם נטלו כמות מומלצת, פחות מדי או יותר מדי. יותר מזה, נתונים מסוימים על רמת החומצה הפולית נמדדה בקרב האימהות, אך בשלב לא רלוונטי. כלומר, הדבר נמדד בכלל לאחר שהלידה התרחשה.

מתי צריך לשקול נטילת חומצה פולית?

לחומצה פולית יש השפעות חשובות על הגנטיקה ועל בריאות הדי אן איי. אוטיזם, שנובע מליקויים בהתפתחות המוח, נוצר כנראה בשלבי ההיריון הראשונים. לכן, הסברה כיום היא כי נטילת חומצה פולית נדרשת בעיקר בחלק הראשון של ההיריון. גוף רחב של ידע מדעי מדגיש כי לחומצה הזאת השפעה חשובה על מניעת נכויות והשפעות חיוביות נוספות. חומצה פולית בהיריון מומלץ ליטול כמה שבועות לפני קליטת היריון ומולטי וויטמינים רבים כוללים מראש גם חומצה פולית. יש להביא זאת בחשבון על מנת למנוע מינון יתר.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704156/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25087906/

אולי יעניין אותך גם:

גנטיקה של אוטיזם

 

 

אוטיזם אונליין