הספקטרום האוטיסטי הוא רצף של הפרעות המתאפיינות בפגיעה התפתחותית בעיקר בהתנהגויות חברתיות ובתקשורת.
תוכנית ההתערבות הנפוצה והמקובלת ביותר כיום נקראת Applied Behavioral Analysis (ABA). שיטה זו משתמשת במגוון טכניקות של למידת מיומנויות, עיצוב התנהגות, ושיפור יכולת ההסתגלות לסביבה. בשלבים הראשונים של תוכנית ABA, הטיפול פרטני ומובנה מאוד. עם הזמן, הטכניקות נעשות טבעיות ומקריות יותר.
מה זה DTT?
Discrete Trail Treatment) DTT) היא טכניקה ללימוד מיומנויות. אצל ילדים על הספקטרום האוטיסטי, יש קושי ברכישת מיומנויות של התנהגות, הסתגלות ויחסים בינאישיים, שאצל ילדים אחרים נרכשים באופן טבעי וללא תיווך (או בתיווך מועט). לכן יש צורך ללמד את אותן מיומנויות בצורה מלאכותית.
שיטת העבודה של DTT
כאמור, DTT היא טכניקה מאוד מובנית, ולכן יש להגדיר ראשית מהי הפעולה או המיומנות שמנסים ללמד את הילד. הפעולה צריכה להיות מוגדרת היטב. כך למשל, במקום לומר "אני רוצה שהילד יבצע משימות", מגדירים מטלות ספציפיות אותן רוצים שהילד יבצע, למשל "שהילד יענה להוראה למחוא כפיים".
דוגמא לעבודה לפי שיטת הלימוד
אם הפעולה הנדרשת היא מחיאת כפיים, המטפל יבקש מהילד (בישיבה אחד על אחד) למחוא כפיים (A). כעת המטפל יעשה הכל כדי שהילד יצליח למחוא כפיים- ידגים מחיאת כפיים, יטול את ידיו של הילד ויבצע איתן את הפעולה וכדומה.
אם הילד לא יצליח למחוא כפיים, למרות כל עזרתו של המטפל, המטפל יתעלם וימשיך למשימה אחרת, או יעשה הפסקה קצרה שלאחריה יעשה ניסיון נוסף, או שיתן לילד משוב פשוט שלילי ("לא הצלחת" וכדומה).
המעגל הזה הוא ניסיון (או trail) אחד, ואחריו חוזרים שוב ושוב על ניסיונות לאותה משימה, עד שהיא הופכת לטבעית יותר עבור הילד.