מחקר מ-2014: זיהוי אוטיזם על ידי בדיקת MRI

לקראת סוף שנת 2014 דיווחו מספר חוקרים אמריקנים כי הצליחו להגיע לפריצת דרך מרחיקת לכת בחקר האוטיזם.

הממצא החדש נכון לאותם ימים, הצביע על כך שניתן יהיה לאבחן אוטיזם באמצעים אובייקטיביים ממוחשבים, על ידי סריקת מוח באמצעות מכשיר MRI.

תחת ההגדרה הרחבה של אוטיזם קיים מגוון נרחב של הפרעות התפתחותיות, שהנן בעלות השפעה מקיפה על היכולות של הלוקים בהן ובעיקר על היכולת לתקשר עם הסביבה.

נכון למועד כתיבת שורות אלו מוכרים מעל 200 תסמינים המאפיינים התנהגות אוטיסטית וברור כי רוב המאובחנים הנם זכרים.

הקשר הראשון בין אוטיזם ו-MRI

המחקר התקדימי [2014] התקיים באוניברסיטת קרנגי מלו שבארצות הברית.

החוקרים, שניהלו את המחקר המעניין, ביקשו לבדוק האם ישנה שונות מסוימת בתגובה של מערכת העצבים המרכזית באוטיסטים לאינטראקציה חברתית בהשוואה לאנשים בריאים.

לצורך המחקר גוייסו שבעה עשר מבוגרים בריאים ושבעה עשר מבוגרים שאובחנו עם אוטיזם.

על מנת לבחון את הפעילות המוחית, הם השתמשו במכשיר MRI וסרקו את הפעילות במהלך אינטראקציה חברתית מסוימת כמו למשל בזמן מתן מחמאה, ספיגת עלבון, קבלת חיבוק ועוד.

לדברי החוקרים, הסריקה הראתה באופן ברור כי האזור המוחי שאחראי על פעילות חברתית נותר כבוי במוחותיהם של האוטיסטים וזאת לעומת אותו אזור במוחם של הנבדקים הבריאים שהפך לפעיל מאוד במהלך האינטראקציה.

ממצאי המחקר הדגימו והסבירו כי בעוד שאדם בריא מפרש את המשמעות הרגשית של המילים הנאמרות לו, הרי שהאוטיסט לא מצליח לדמיין בעקבות שמיעת המילים סיטואציה חברתית מסוימת ולפיכך נותר אדיש למילים.

המילים למעשה נותרות בגדר מילים בלבד ללא שמתעוררת כל תגובה רגשית מסוג כלשהו.

ראש צוות החוקרים, פרופסור ג'סט מרסל אמר שהיה ידוע עוד לפני המחקר כי משהו לא תקין לחלוטין בתהליך עיבוד הנתונים במוח של הנבדקים האוטיסטים, אך זוהי הפעם הראשונה שבה הצליחו להדגים באופן מדויק את הליקוי.

לפי פרופסור מרסל, במקרים רבים מספור קשה מאוד לאבחן הפרעות פסיכיאטריות כיוון שבוחנים אותן רק לפי ההתנהגות של הנבדק.

פריצת הדרך במחקר באה לידי ביטוי בכך שהוא איפשר לראשונה לראות בצורה פשוטה וברורה את ההבדל הביולוגי ואת הייחוד של תבנית הפעילות המוחית של האוטיסטים באמצעות מכשיר ה-MRI.

מבדיקת MRI ועד בדיקות גנטיות

נכון למועד פרסום המחקר, בשנת 2014, העובדה כי ניתן לאבחן שינויים בפעילות מוחית של אוטיסטים באמצעות MRI אכן היתה בעלת משמעות רבה. מאד ועד היום הבדיקה הפכה נפוצה בתהליך האבחון של האוטיזם וכיום בדיקת ה-MRI הנה אחת מהבדיקות הזמינות והמקובלות בהליך האבחון של הילד.ה.

חשוב לזכור כי השימוש בבדיקת MRI נפוץ בעיקר לאחר הלידה ואינו מסייע לצורך אבחון טרום לידתי של הגורמים לאוטיזם, ומשכך עולה חשיבותן של הבדיקות הגנטיות בהריון.

קריאה נוספת: סימנים ראשונים לאוטיזם

אוטיזם אונליין