אחד הדברים המאתגרים ביותר בעבודה הטיפולית עם ילדים אוטיסטים היא העובדה שלאדם המטפל בילד הלוקה באוטיזם אין סימנים ברורים שיכולים להוות עדות לכך שחלה התקדמות או שהטיפול אכן מתנהל כשורה.
המצב חמור במיוחד כאשר המטופל לא מדבר, לא יוצר קשר עין ולא מבצע מחוות גופניות לצורך תקשורת. מעבר לכך, גם כאשר המטופל יוזם תקשורת מסוג כזה או אחר, אין זה מן הנמנע שהפנייה למטפל תהיה חסרת משמעות קלינית או רגשית.
באופן עקרוני נכון לכתיבת שורות אלה לא ניתן להחלים מאוטיזם אך ישנו מגוון רחב של טיפולים המיועדים לאוכלוסיית האוטיסטים שמטרתם לשפר את המיומנויות החברתיות ואת איכות החיים של הלוקים באוטיזם. במקרים מסוימים נעשה ניסיון לרתום את חושיהם המפותחים של המטופלים לטובת הטיפול ובמאמר הזה נתמקד בחוש המוזיקלי.
תרפיה במוזיקה לטיפול באוטיסטים
תרפיה במוזיקה היא בין הטכניקות הטיפוליות שנמצאו יעילות לטיפול בילדים אוטיסטים. על רקע הליקויים התקשורתיים והחברתיים באוטיסטים, פונים לאפיק תקשורת אלטרנטיבי, שלא דורש יכולת מילולית כלל. בעזרת המוזיקה ניתן להרגיע את המטופל מצד אחד, אך גם לסייע לו להביע רגשות לא פשוטים של כעס או זעם מצד שני.
בנוסף לכך, ניתן באמצעות הנגינה לשפר את המוטוריקה העדינה והגסה של המטופל וללמד אותו עקרונות רבים בתחום התקשורת הבינאישית. יש להבין כי המוזיקה עצמה היא לא המטרה של הטיפול והמטפל לא בהכרח מלמד את המטופל את רזי המוזיקה. המוזיקה היא למעשה הכלי הטיפולי או האמצעי בעזרתו משיג המטפל את המטרות השונות של הטיפול.
ספציפית כשמדובר בטיפול במוזיקה באוטיסטים, הטיפול יכול לסייע ליצירת קשר עין, לשיפור יכולת ההקשבה, לפיתוח יכולת ההנאה, לפיתוח יכולת ההבעה הרגשית, לזיהוי חלקי הגוף השונים ועוד. עם זאת, הטיפול במוזיקה מתאים לא רק לאוכלוסיית האוטיסטים אלא לכל אדם החל מגיל שלוש ומעלה כאשר בדרך כלל המגיעים לטיפול במוזיקה סובלים מקושי מסוים בתחום הפיזי, התקשורתי, הנפשי, ההתנהגותי, הרוחני, השכלי או החברתי.
באילו כלי נגינה נעשה שימוש במסגרת הטיפול במוזיקה באוטיסטים?
ישנם כלי נגינה רבים שנעשה בהם שימוש במסגרת הטיפול במוזיקה באוטיסטים. למעשה ישנם מטפלים המעבירים טיפולים קבוצתיים למספר מטופלים במקביל, המפזרים את כלי הנגינה שלהם בחדר ומבקשים מכל מטופל לבחור את הכלי החביב עליו. במקרה של תפקוד ברמה נמוכה מאוד, נעשה שימוש בכלי נגינה פרימיטיביים יחסית כמו לדוגמה קערות טיבטיות או כלי הקשה בסיסיים.
כמו כן אין זה מן הנמנע שלפחות בשלבי הטיפול הראשוניים, המטופל יהיה פסיבי יחסית ויתמקד בהאזנה והקשבה, כאשר רק המטפל הוא זה שיעשה שימוש בכלי הנגינה. לא אחת נעשה גם שימוש במוזיקה מוקלטת מבלי לעשות שימוש בכלי נגינה וכמובן שישנם גם מטפלים השמים את הדגש המרכזי דווקא על השירה ופחות על כלי הנגינה.