מוטוריקה של אוטיזם

רוב ההורים לילדים על הספקטרום האוטיסטי מסכימים כי האלמנט הבולט ביותר בדפוס האוטיסטי הוא הפגיעה ביכולת לתקשורת חברתית.

כששואלים הורים לילדים אוטיסטים בתפקוד בינוני ונמוך את אותה השאלה, התשובה הנפוצה ביותר היא פגיעה מוטורית.

כששואלים את החוקרים והרופאים מה דעתם בנושא, הקונצנזוס יהיה סביב העובדה שהכי חשוב הוא הטיפול המוקדם, לעיתים הרבה יותר חשוב מהיקף הפגיעה המוטורית והתקשורתית במאובחנת. ככל שהילדים מטופלים מגיל צעיר יותר, כך עולה הסיכוי לשיפור במצבם התפקודי בכל אפסקט נבחן.

הפגיעה המוטורית: בתפקוד נמוך ובינוני

הפגיעה המוטורית הניכרת לעין והנפוצה ביותר אצל ילדים ומבוגרים עם אוטיזם באה לידי ביטוי בתנועות גוף גסות ומסורבלות.

מעבר לכך, ישנם עוד מגוון מאפיינים מוטוריים המאפיינים ילדים עם אוטיזם ברמות תפקוד משתנה. למעשה, באמצעות בחינה מוקדמת של התפקוד המוטורי של התינוק.ת ניתן לאבחן אוטיזם כבר בגילאים צעירים מאד.

תופעה נפוצה נוספת הנה התנהגויות או תנועות סטריאוטיפיות המוכרות להורים רבים. אלה למעשה תנועות חוזרות, קבועות ובדרך כלל מונוטוניות – ממש כמו דפוס התנהגות – כאשר לחלק או לכל התנועות אין מטרה כלשהי.

מחקרים הוכיחו כי תנועות סטריאוטיפיות באות לידי ביטוי בין השאר באמצעות:

  • נדנוד של הגוף
  • קושי בתיאום בין הגפיים העליונות / תחתונות
  • קושי לשנות תנוחות גוף
  • קשיים בקואורדינציה
  • סיחרור של חפץ שוב ושוב
  • מחיאות כף
  • הטחה של הראש בקיר
  • תנועתיות יתר עד כדי היפר אקטיביות
  • קפאון וחוסר תנועה ממושךועוד…

במקרים רבים ניתן להבחין אצל ילדים אוטיסטים בפערים מוטוריים קשים לתפיסה, כאשר הילד מסוגל לגלות כישורי ריצה מצויינים בזמן שאינו מסוגל לקפוץ על רגל אחת לדוגמא.

אצל ילדים אחרים ניתן להבחין בפערים גדולים בין היכולת המוגבלת למוטוריקה עדינה לכישרון רב בפעולות הדורשות מוטוריקה גסה יותר או להפך.

לפגיעה המוטרית לרוב יש גם קשר ישיר לקושי בוויסות חושי אצל האוטיסטים וממש כפי שחשוב לאחן את האוטיזם בגיל צעיר ככל שניתן, כך גם חשוב לאבחן ולהבין את המגבלות המוטוריות הספציפיות של כל ילד.ה בגיל צעיר.

אבחון בעיות מוטוריות וטיפול אפשרי

החשיבות שבאבחון המוקדם נובעת בעיקר מהצורך להתאים את הטיפול התומך המתאים ביותר עבור הילד.ה, ולהתחיל לטפל בגיל צעיר ככל שניתן, על מנת למקסם את סיכוי ההצלחה של הטיפול התומך.

תהליך האבחון כולל בין השאר תצפיות של השוואת מיומנויות לנורמה, הן במוטוריקה גסה והן במוטוריקה עדינה, מבחנים של שיווי משקל, אבחוני חושיים, אבחונים של כושר גופני כולל סיבולת לב ריאה, כח, גמישות, תנועתיות ועוד.

אפשרויות הטיפול בליקויים מוטוריים של ילדים בכלל וילדים המאובחנים עם אוטיזם בפרט מגוונות מאד ובכל מקרה חשוב להתאים את שיטות הטיפול לממצאי האבחון שנעשה לילד.ה.

בין הטיפולים הנפוצים לילדים אוטיסטים, בדגש על טיפולים הניתנים בשל פגיעה המוטוריקה של הילד.ה, ניתן למצוא בעיקר: ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול בתנועה, הידרותרפיה, רפלקסולוגיה, אימוני כושר גופני, תרפיה בעזרת בעלי חיים, עבודה עם מחשבים וכלי בינה מלאכותית ועוד.

שיטות הטיפול השונות יכולות להתבסס על שילוב של עבודה פרטנית ועבודה בקבוצות, בהתאם ליכולות ולצרכים של כל ילד.ה. המטרה העיקרית שבטיפול בבעיות המוטוריות של ילדים האוטיסטים הנה לאפשר לילד.ה לתרגל מיומנויות מוטוריות במידת האפשר, במסגרת החינוכית, בבית ובשעות הפנאי.

קריאה נוספת: טיפול באוטיסטים באמצעות תא לחץ

אוטיזם אונליין