אוטיזם, הרצף האוטיסטי, הספקטרום האוטיסטי או הקשת האוטיסטית, הוא מושג המתאר רצף של תסמונות שונות בעלות מכנה משותף עם האוטיזם הקלאסי.
אחד מהאלמנטים המשותפים לתסמונות על הרצף האוטיסטי הוא שנכון לכתיבת שורות אלה אין בנמצא תרופה או טיפול פסיכולוגי התנהגותי כלשהו שיכולים להוביל לריפוי מלא של הלוקים בתסמונות השונות.
מכיוון שכך הם פני הדברים, אין זה פלא שכל אימת שמפורסמים ממצאים חדשים בנוגע לכך שנמצא טיפול שיש בו כדי להביא לשיפור התסמינים מהם סובלים הלוקים בתסמונות השונות, תקווה גדולה מתעוררת בבני משפחותיהם של החולים ובציבור החוקרים והרופאים העוסקים בתחום.
עם זאת, חשוב לזכור כי מטבע הדברים, הפרסומים שמובילים לכותרות צעקניות בעיתונים היומיים לרוב לא מבוססים על מחקרים רחבי היקף ולמרות התקווה הגדולה שהממצאים טומנים בחובם, נראה כי הדרך למציאת מזור ללוקים בתסמונות על הספקטרום האוטיסטי עוד ארוכה.
ההתעניינות הגוברת באומגה 3 כטיפול אפשרי ללוקים באוטיזם
במחקרים מוקדמים יחסית שבחנו קשר אפשרי בין אוטיזם לאומגה 3, שבוצעו בשנים 2001, 2004 ו- 2008, נמצא כי בילדים על הספקטרום האוטיסטי ניתן לאבחן רמות נמוכות יותר של אומגה 3 בהשוואה לילדים ללא אוטיזם.
אמנם ישנם מחקרים שבהם לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הלוקים באוטיזם לבין ילדים ללא אוטיזם בהקשר של רמות האומגה 3, אך בכל זאת נראה כי רבים מהלוקים בתסמונות מטופלים באופן קבוע באמצעות אומגה 3 (כשליש מהילדים הלוקים בתסמונות על הספקטרום האוטיסטי מטופלים באמצעות אומגה 3). למעשה מדובר בטיפול האלטרנטיבי הנפוץ ביותר בקרב אוכלוסייה זו.
לא ברור מה הוא המנגנון הביוכימי הקושר בין אומגה 3 לפעילות המוחית ולשיפור התסמינים בקרב הלוקים בתסמונות על הרצף האוטיסטי. עם זאת, ידוע כי הרקמה העצבית מאופיינת בריכוז גבוה יחסית של אומגה 3 וכן ידוע שלאומגה 3 תפקיד חשוב בהתפתחות של המוח בעוברים ובתינוקות. כל זאת ועוד הובילו חוקרים רבים לבחון את האפשרות לפיה ניתן להשיג שיפור בהסתמנות הקלינית של התסמונות באמצעות מתן אומגה 3 ללוקים באוטיזם.
הממצאים העולים ממאמרי סקירה
על מנת שלא להתמקד במחקר כזה או אחר שמצא תועלת מסוימת באומגה 3 בכל הקשור לטיפולים בלוקים ב- ASD (Autism Spectrum Disorders), חשוב להתייחס בעיקר לממצאים העולים ממאמרי סקירה. מאמרים אלו מאפשרים לקורא לקבל תמונה רחבה מאוד, שכן הם מקיפים ידע שנצבר במסגרת מחקרים רבים שעסקו באותו הנושא.
כך למשל במאמר מפורסם וחשוב במיוחד מ- 2009, שסקר ממצאים של שישה מחקרים שנערכו בתחום, נמצא כי אין הוכחות טובות מספיק בשביל לגבש המלצות בנוגע לטיפול ב- ASD עם אומגה 3. במחקרים שנבדקו במסגרת מאמר הסקירה המפורסם, לא נעשה שימוש בקבוצת ביקורת ובמחקר היחיד שבו כן נכללה קבוצת ביקורת, לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות, שיש בהם כדי להעיד על שיפור בקבוצת הניסוי.
מדוע בכל זאת יוצאים העיתונים בהצהרות בנוגע להשפעה החיובית של אומגה 3 על תסמיני האוטיזם?
אין זה סוד כי תעשיית תוספי המזון היא תעשייה המגלגלת מיליארדי דולרים מדי שנה. כפועל יוצא מכך באפשרותה לממן מחקרים רבים כשבין היתר מטרת המחקרים להראות כי יעילות התוספים הועמדה למבחן. עם זאת, קל מאוד להשפיע על דעת הקהל הלא מלומד, שלא מנוסה בקריאה ביקורתית של מחקרים. לאור זאת, יש להתייחס לכל כותרת המבטיחה ניסים ונפלאות בזהירות רבה ולקחת את הנתונים בעירבון מוגבל.
במקרה שבו מתפרסם כי תוסף מזון כזה או אחר מסוגל לגרום לשינוי של ממש בקרב הלוקים בתסמונות חשוכות מרפא, חשוב לבדוק מי מימן את המחקר, כמה משתתפים נכללו בניסוי, האם במסגרת המחקר נכללה קבוצת ביקורת, האם ניכר שיפור מובהק סטטיסטית או לא ועוד. בשורה התחתונה, נכון להיום אין מספיק הוכחות המצביעות על כך שאומגה 3 מסייעת לשיפור התסמינים ב- ASD.