בשנים האחרונות, חלה עלייה בכמות האבחונים של אוטיזם, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. המודעות הגדולה לנושא הביאה להרחבת השירותים החיוביים והזכויות הניתנים לאוכלוסייה חשובה זו, אם כי הסיוע הניתן ברמת המאקרו לא תמיד מספיק. כל אחד ואחת מאתנו רצוי שיידעו בדיוק מהן דרכי התקשורת המיטביות עם האוטיסט או האוטיסטית, מה שיקל על מיצוי מלוא הפוטנציאל הרחב שיש להם ועל שילובם המיטבי בחברה, בקהילה ובמרקם החיים. במאמר הבא נציג בפניכם כמה טיפים מועילים, שישפרו פלאים את התקשורת שלכם עם האדם הסובל מאוטיזם.
ראשית, הימנעו מתיוגים ומסגורים
אחת הטעויות היותר נפוצות שנהוג לעשות היא לשכוח שעומד מולנו אדם (כמעט) זהה לנו לחלוטין, ולהתייחס קודם כל למוגבלות שהוא סובל ממנה. זוהי טעות, שעלול לפגוע ביחס שלכם לאותו אדם ולתקשורת איתו. זכרו שלמרות שהמוח של ילדים ומבוגרים על הרצף האוטיסטי פועל בצורה שונה, בתחומים רבים היכולות שלהן דומות או אפילו עולות על אלה של אחרים. לכן חשוב לדבר לאנשים מהמעגל האוטיסטי כפי שמדברים לכל אדם אחר, גם אם רצוי להמעיט במידה מסוימת בסלנג, בהבעות בלתי מילוליות ובהכללות למיניהן.
חשוב להבין שאנשים רבים על הרצף האוטיסטי מתקשים ביצירת קשר עין, וגלו לכך הבנה. אנשים מהרצף האוטיסטי זקוקים לריכוז גבוה במיוחד כדי ליצור קשר עין, וזה עלול לגרום להסחה מסוימת שלהם מהמלל בשיחה. נסו לראות האם האדם שמולכם אכן מעדיף מבט ישיר בעיניים, מכיוון שיש מקרים בהם האדם ינסה להימנע מקשר עין בכל מחיר – וזה יכול להיות בסדר גמור.
שנית, היו סבלניים
סבלנות היא מצרך חשוב נוסף בתקשורת עם האדם האוטיסט. ניתן לתקשר איתם בצורה מצוינת ולהבין אותם באופן מלא, גם אם ברמה המעשית יכול להיות שהם יידרשו לפרקי זמן ארוכים יותר כדי לעכל את המלל שלכם ולהגיב בהתאם. רצוי שלא לקטוע להם את חוט המחשבה, ובוודאי שלא להפסיק אותם עקב חוסר סבלנות או סובלנות. זכרו שאותו אדם יכול לעשות דברים בצורה אחרת מזו שאתם רגילים, או אפילו מזו שנראית לכם "נורמטיבית".
קחו בחשבון שייתכנו דברים, מילוליים או בלתי מילוליים, שתתקשו להבין. ניתן להתעכב על אותם דברים, אבל לא בהכרח ובכל מחיר. יש מקרים בהם כדאי "לדלג" כדי לשמור על רצף שיחה, או לא לפגוע בביטחון העצמי של האדם הניצב מולכם ומנסה לבטא את עצמו חרף הקשיים שהוא סובל מהם.
לבסוף, זרמו והתאימו עצמכם לנושאי שיחה
אנשים עם אוטיזם נוטים לפתח תחומי עניין ולעסוק בהם סביב השעון, לעיתים אפילו שעות ארוכות בכל יום. במהלך שיחה עם האדם הסובל מאוטיזם, רצוי לכן לאתר את אותם נושאים ולנסות לתת להם ביטוי מהותי בשיחה. אם הנושא לא מדבר אליכם בימים שבשגרה, מומלץ כן לעשות את המחקר הדרוש על אותו נושא – מה שעשוי לשפר משמעותית את השיחה ועקב כך את התקשורת עם אותו אדם.
הדבר הכי חשוב הוא להבין שחרף המגבלות של האדם האוטיסט, ויש שיגידו שגם בזכותן, ניתן ליצור קשר נהדרים עם ילדים ומבוגרים המשתייכים לקבוצה זו. אם רק תתנו להם את ההזדמנות, הם יכולים להפוך להיות האנשים הקרובים ביותר להם.
מקורות ולקריאה נוספת:
Read This If You Don't Know How to Talk to Someone Who Has Autism – Healthline
How to Talk About Autism – Ambitious About Autism
אולי יעניין אותך גם: