תסמונת אספרגר היא תסמונת התפתחותית, שמאופיינת בקושי בתקשורת עם הסביבה, בהתנהגות חזרתית או נוקשה ובפיתוח תחומי עניין ייחודיים. התסמונת מופיעה בעיקר אצל בנים, והגורמים לתסמונת הם ככל הנראה גנטיים.
בניגוד לאוטיסטים, הסובלים מתסמונת אספרגר הם לרוב בעלי אינטליגנציה הנמדדת ב- IQ (מנת משכל) תקינה ואף למעלה מכך, בעלי יכולת מופלאה של הבנת הנקרא ולימוד שפות עוד מגיל שנתיים (היפרלקסיה), הזיכרון שלהם טוב במיוחד וגם היכולת השפתית שלהם תקינה. ולמרות זאת, ישנם דברים הם מתקשים להבין, בעיקר דברים בעלי כפל משמעות או סימבולים. הם למדים רק דברים מוחשיים. לכן הם יתקשו:
- לשקר
- להבין בדיחות
- להבין משלים ודימויים
- להבין אירוניה
- להבין הבעות פנים ושפת גוף.
- להבין משחקים דמיוניים.
אספרגר – הקושי החברתי
בגלל הקשיים הללו, ילדים הסובלים מהתסמונת מתקשים להסתדר בסיטואציות חברתיות. למרות שהם מנסים ליצור קשרים עם בני גילם, הם לא מבינים את חבריהם, מתקשים לפרש בצורה נכונה סיטואציות ומגיבים בצורה לא שגרתית.
הם גם נוטים לדבר בצורה רשמית, שאינה מקובלת חברתית. בעקבות זאת הם חשים שונים ומבודדים מהסביבה- ולעתים הם אכן סובלים הצקות ובדידות שבעטיין הם חשים פעמים רבות חרדה גדולה או דיכאון.
כבר בגיל הגן הם מתקשים להשתלב בפעילויות ומראים תגובות רגשיות עזות כמו כעס ותסכול. לעתים מופיעה פעילות חזרתית או תנועות מסורבלות. בבית הספר היסודי מופיעים לעתים קשיי למידה וקשיי התנהגות והקושי החברתי מתגבר.
בגיל ההתבגרות המודעות למצבם ולקושי החברתי יכול להיות קשה במיוחד. הסובלים מתסמונת אספרגר נוטים להיצמד לפעילויות קבועות ולשגרה, ומתקשים לקבל שינויים.
תחומי עניין
פעמים רבות בעלי תסמונת אספרגר מפתחים לעצמם תחומי עניין ייחודיים, לעתים אקסצנטריים. פעמים רבות אלו תחומים כמו מדע או מתמטיקה. הם משקיעים בתחומים אלה זמן ומאמץ רב, ולעתים מוצאים בזכות תחומי העניין הללו קבוצה חברתית שהם משתלבים בה ותורמים לה. מצד שני, הם פעמים רבות אדישים לתחומי עניין האופייניים לבני גילם.
השתלבות בשוק העבודה עם תסמונת אספרגר
היום בעלי תסמונת אספרגר יכולים להשתלב בשוק העבודה באופן עצמאי או באמצעות קורסים ייחודיים. להרחבה – קורס בדיקות תוכנה אספרגר
אספרגר – טיפול והתמודדות
- הרבה פעמים שילוב בכתות קטנות יכול להקל על הבידוד החברתי, גם אם אין קושי לימודי.
- אם ילד סובל מדיכאון חמור או חרדה קשה, לעתים ניתן טיפול תרופתי. טיפול כזה ניתן גם להפחתת התנהגויות כפייתיות, שמאפיינות לעתים את הסובלים מתסמונת אספרגר.
- טיפול קוגנטיבי- התנהגותי (CBT): שיטה פסיכולוגית שמסייעת לשינוי צורת החשיבה ובהתאם לשינוי דפוסי התנהגות לא מתאימים. טיפול קוגנטיבי התנהגותי עובד למשל שיפור הביטחון העצמי והבנה יותר טובה של צרכי האחר וכוונותיו. ילד שסובל מתסמונת אספרגר צריך ללמוד לפרש בצורה נכונה סיטואציות מורכבות, שימוש ברמזים, הומור ועוד. בהתאם לשינוי החשיבתי נעשה גם שינוי התנהגותי: באמצעות משחקי תפקידים והדגמות, הילד לומד כישורים חברתיים כמו איך להציג בקשה, איך להשתלב במשחק, איך להביע רגשות. טיפול כזה יכול להיות פרטני או בקבוצה.
- טיפול פסיכודינמי: עוסק בעיקר ברגשות הנלווים לתסמונת אספרגר, כגון דיכאון וחרדה בעקבות הקושי החברתי. מסייע להבנה טובה יותר של העצמי, לשיפור הביטחון העצמי ולהכרה בקשיים לצד היכולות.
- פעילות גופנית- מסייעת לשחרור נפשי ולפיתוח מיומנות מוטורית.
טלי אנגור – טיפול בשיטת C.A.T (Customized Autism Treatment)
שיטת C.A.T פותחה בישראל על ידי טלי אנגור, רוקחת מורשית וכימאית אשר טיפלה בבתה לאחר שהאחרונה אובחנה על הרצף האוטיסטי.
במסגרת הטיפול מתבצעות בדיקות מעבדה מקיפות הנשלחות למעבדות בארצות הברית ובגרמניה במטרה לקבל תמונה ביו כימית מלאה בנוגע לחוסרים בחומצות אמינו, מינרלים, ויטמינים ותהליכים מטבולים כדוגמת כתהליכי סולפציה ומתילציה.
טיפול בבעיות המתגלות כתוצאה מאיתור פרמטרים אילו באמצעות הטיפול אשר פותח על ידי טלי אנגור סייע בהפחתה משמעותית של תסמיני האוטיזם בקרב מאות ילדים.
אנגור מנתחת את תוצאות בדיקות המעבדה ומתאימה פרוטוקול טיפול אישי לכל ילד המבוסס על השלמתם של ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו בהתאמה לבעיות המטבוליות המתגלות.
במקרה של טלי אנגור, הטיפול הוביל להפחתה מלאה של תסמיני האוטיזם ובסופו נקבע על ידי צוות רופאים מומחים לתחום כי בתה של אנגור אינה נמצאת עוד על הרצף האוטיסטי.
כך למשל, בדיקות המעבדה מאפשרות לבדוק בקרב ילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי אשר מכניסים לפיהם חומרים שאינם אכילים כדוגמת חול, נייר, צבעים ואפילו צואה את רמות האבץ והפריטין שכן מחסור באבץ וברזל עלול לגרום לבעיה המוכרת בספרות הרפואית כ"פיקה סינדרום". הפרעת אכילה הגורמת לאכילה חוזרת ונשנית של חומרים שאינם ראויים למאכל.
לחילופין בקרב ילדים שאכילתם בררנית ואשר ומעדיפים לאכול פחמימות וסוכרים מומלץ לבדוק חוסרים באבץ בתאי דם אדומים (ולא בסרום הדם כנהוג בקופות החולים) מעת ומחסור במינרל אבץ עלול לגרם לחוסר תיאבון ולאכילה בררנית.
זכויות רפואיות מהמדינה
בעלי תסמונת אספרגר או הורים לילדים עם התסמונת זכאים לקבל זכויות שונות. למידע נוסף: זכויות תסמונת אספרגר
תסמונת אספרגר אינה חולפת גם בעקבות טיפול, אך במהלך החיים היא לובשת בכל פעם צורות אחרות. חשוב לדעת שאנשים עם תסמונת אספרגר חווים קשיים בדרך לקריירה או לניהול זוגיות, אבל רבים מהם מתגברים על הקשיים ומצליחים לנהל אורח חיים תקין- לשרת בצבא, ללמוד באוניברסיטה, להקים משפחה. גם בתוך המסגרות הללו יש שחווים תחושות של דיכאון וחרדה ונעזרים בטיפול נפשי.