העלייה העצומה במודעות לאפשרויות הגלומות בקנביס רפואי רק הולכת ומתרחבת. מלבד חולים קשים המטופלים בקנאביס כנגד מחלות נוירולוגיות, מחלת הסרטן, מחלת הנפילה והשפעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים, הולכים ומתרבים הסימנים לכך יש בו כדי להועיל גם לבעלי אוטיזם.
לחצם של משפחותיהם של צעירים הנמצאים על גבי הקשר האוטיסטית הביא לתוצאות הרצויות, כאשר גם במחקר החליטו לרדת לשורש הדברים. בימים אלה הולך ומתהווה מחקר חשוב ורחב היקף, שבא לברר עד כמה באמת יהיה הקנביס מועיל עבור בעלי אוטיזם, עם דגש על אוטיזם בתפקוד נמוך.
התנהגות יותר בשליטה
עד כה, טופלו בישראל אנשים ובעיקר צעירים הסובלים מאוטיזם, כאשר ברקע היו גם מצבים רפואיים נוספים. מרבית המטופלים מקבלים בדרך כלל שמני קנביס, שאינם כוללים חומרים פסיכו אקטיביים. מחקרים בהיקף מצומצם, שנעשו על ידי חברות המייצרות בישראל קנביס רפואי מגלים כי לטיפול השפעה מבורכת במדדים שונים.
מדד חשוב ביותר הינו רמת האלימות והפגיעה העצמית. השימוש בקנביס, המבוסס על תמצית שמן, מייצר אפקט מרגיע שמונע התפרצויות זעם והתנהגויות לא צפויות. כאשר מדובר בילדים צעירים, אפילו בגילאי גן, נמסר על תוצאות חיוביות גם מבחינת הצוות החינוכי. מהצוות החינוכי מדווחים על שיפור ביכולת הריכוז, שליטה עצמית גבוהה יותר, אפילו רמת תקשורת בין אישית משופרת.
הרקע למחקר – טיפול באפילפסיה
הרקע למחקר החדש נשען על תגלית שטיפול בשמן קנביס מסייע לחולים אפילפטיים הסובלים גם מאוטיזם. בעלי אוטיזם, באחוז משמעותי יחסית, סובלים גם מאפילפסיה והתגלה כי לצד השיפור בהתקפי האפילפסיה (מטרתו המקורית שלה הטיפול) נתגלו עדויות לשיפור בהתנהגות האופיינית לקשת האוטיסטית.
הורים שהבחינו בתופעה זו החלו להפעיל לחץ על משרד הבריאות, על מנת לאפשר קבלת טיפול בקנביס רפואי כאשר המטרה העיקרית היא שיפור בבעיות התנהגות. מכיוון שהממסד הרפואי מתקשה לאשר שימוש בקנביס ללא מחקרים קליניים מעמיקים עלה הצורך בביצוע מחקר מקיף וראוי לשמו.
הניסוי עומד להתחיל
בעת הנוכחית מסתיים הליך של קבלת אישורים ממשרד הבריאות לעריכת ניסוי קליני בקנביס רפואי לצרכי טיפול באוטיזם. המחקר צפוי לכלול יותר ממאה משתתפים, רובם ילדים ובני נוער. בשלב זה, המטרה היא התמקדות באוטיזם המשולב עם בעיות התנהגות משמעותיות, ויכולת תפקוד נמוכה יחסית.
במחקר צפויים לקחת חלק כמה בתי חולים ובהם שערי צדק, בית החולים קפלן וכן וולפסון בנוסף לשיתוף פעולה עם מוסדות פסיכיאטריים וקופות החולים. כמקובל בניסויים קליניים המבקשים לספק תוצאות מבוססות, תתבצע חלוקה לשתי קבוצת – קבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת. מחצית מהמטופלים יקבלו תמצית של שמן קנביס ואילו היתר יקבלו תרופת פלצבו ("אין בו"), כלומר חומר שלא אמור להשפיע באופן כלשהו.
מקווים לתוצאות חיוביות
הורים לילדים שעל הקשת האוטיסטית מביעים אופטימיות ותקווה לקראת הניסוי. הניסוי הקרב צפוי לארוך מספר חודשים, כאשר תהיה חלוקה לשלבים. לאחר איסוף נתונים בצורה מדוקדקת בקרב קבוצת הניסוי וקבוצת הביקורת, תתקיים הפוגה. בהמשך, בשלב השני, יינתן טיפול בקנביס לקבוצה שקודם לכן היוותה קבוצת ביקורת וכעת תהווה קבוצת מחקר שמקבלת חומר פעיל.
חשיבותו של המחקר רבה, שכן אחוז ניכר מהילדים המצויים בקשת האוטיסטית חווים התקפי זעם וכן חווים סיכון לפגיעה עצמית או באחרים. במידה ואכן יתברר כי הקנאביס מאפשר למתן התנהגות אגרסיבית או אלימה ואולי גם סימנים אחרים של האוטיזם, הדבר יקל על הממסד הרפואי לתמוך במתן טיפולים בקנביס לסובלים מאוטיזם.
ראוי לציין שאין ציפייה שהקנביס יהפוך לתכשיר פלא המתאים לכל, אולם ככל הנראה יהיה מדובר בפתרון טוב, לפחות לחלק מבעלי האוטיזם בתפקוד נמוך.