בזמן שהגורמים והמקור לאוטיזם נותר בגדר תעלומה, מחקר חדש מצביע על מערכת החיסון כגורם פוטנציאלי. צוות מחקר שוודי ואמריקאי מעיד כי רמתם של פקטורים שמקורם בחלבון המצויים בדם עשויים לחזות התפתחות להפרעות בספקטרום האוטיזם.
עדות חשובה זו המוכיחה כי למערכת החיסון בשלבי החיים הראשונים יש השקעה מרכזית באשר לקביעת הסיכון להתפתחות אוטיזם בשלב מאוחר יותר. החוקרים ממוסד קרולינקה בסטוקהולם בדקו את דמם של קרוב ל-900 ילדים אשר פיתחו תסמינים של אוטיזם, הילדים נולדו בשוודיה בין השנים 1998-2000 ובדיקות הדם אשר נלקחו מהם הושוו ללמעלה מ-1100 בדיקות דם של ילדים אשר לא פיתחו כל הפרעה או תסמינים לאוטיזם.
אוטיזם – הגדרה
הספקטרום האוטיסטי או הרצף האוטיסטי הוא רצף של תסמונות הכוללות הפרעות התפתחויות נרחבות, לקויות ברצף האוטיסטי כוללות בעיות קוגניטיביות ותפישתיות העלולות להוביל לנסיגה תפקודית ואף לרגרסיה מוחלטת.
התסמינים המאפיינים את התופעה כרוכים בבעיות בתקשורת וכן בקשיים חברתיים והתנהגותיים. התסמונות הנלוות לאוטיזם הקלאסי כוללות את תסמונת אספרגר, תסמונת רט ועוד. האוטיזם הקלאסי מתאפיין בעיכוב התפתחותי בטרם הגיע הילד לגיל 3 בתחומי תקשורת ואינטרקציה חברתית הגורם לעיכוב בהתפתחות השפה וקושי בניהול שיחה.
המחקר והממצאים
על אף העובדה כי המחקר אינו יכול להצביע על סיבה ותוצאה ניתן לראות כי בקרב תינוקות אשר נטו לפתח תסמינים של אוטיזם נמצאה רמת גבוהה יותר בדם של חלבונים מסוימים אשר מצביעים על דלקת. למרות התוצאות אין עדיין הוכחות מספקות אשר ניתן להתבסס עליהן באשר לקביעת הסיכון של התינוק לסבול ולפתח אוטיזם, אולם החוקרים אומרים כי הממצאים החדשים מחזקים אבחנות מהעבר המוצאות קשר בין זיהומים שונים בזמן ההיריון ותנאים נוספים המעוררים דלקת לבין התפתחות בסיכון מוגבר של הפרעות בספקטרום האוטיסטי.
החוקרים מעידים כי הממצאים בהחלט משמעותיים אולם נדרשים מחקרים נוספים מעבר למחקר הנוכחי אשר מעלה יותר שאלות מאשר נותן תשובות. רב הנסתר על הגלוי באשר לעלייה או לירידה של גורמים דלקתיים, הממצא הינו חשוב ומרגש אך נדרשת עבודה נוספת על מנת להבין האם לחלבונים תפקיד מרכזי ומהי השפעתם על היווצרות אוטיזם.
ישנם גורמים נוספים בעת ההיריון אשר נחשבים כתורמים לבריאות האישה כגון נטילת תוספת של וויטמין B12 וחומצה פולית, אולם נמצא כי רמה גבוהה יתר על המידה של החומרים הללו בגוף האישה עלולה להגדיל את הסיכון של התינוק לפתח אוטיזם. אין הדבר אומר כי נשים אשר זקוקות לתוספת של החומרים הללו יחששו ליטול אותם אולם יש להקפיד שלא לחרוג מהרמה המומלצת והמותרת ולהיוועץ ברופא.
העובדה כי הגורמים והמקורות להתפתחות הפרעות ברצף האוטיסטי עדיין נמצאות בגדר תעלומה מעוררת שאלות ותהיות רבות באשר לתופעה אשר מובילות להשקעת מאמץ רב במחקרים על מנת להביא לגילויים פורצי דרך בתחום.
אולם חוסר הוודאות בנושא מעלה אף אמונות שונות שחלקן אינן נכונות וחששות באשר לגורמים המגבירים את הסיכון להתפתחות אוטיזם. לכן חשוב שלא להיתפס במיתוסים שאינם מבוססים העלולים ליצור דווקא אפקט הפוך ונזקים במהלך ההיריון.
המאמצים והמשאבים המושקעים במחקר ולמידת הנושא רבים כדוגמת המחקר המצביע על האפשרות כי קיים קשר בין המערכת החיסונית של התינוק לבין הסיכון להתפתחות אוטיזם, המחקר מהווה פריצת דרך וגילוי חדש בעל משמעות אולם גם כעת יש לבחון היטב את הנושא בטרם ניתן לקבוע את הקשר בין השניים באופן וודאי ומוכח מדעית.