חוקרים רבים וגם מטפלים מחפשים אחר שיטות טיפול שונות, שתטבנה עם אוטיסטים, בין אם אלה ילדים או בוגרים. מחקר חדש, שבוצע לאחרונה, גילה שטיפול ביתי, בדגש על התקשורת שבין הילד להוריו ולסביבה הביתית עצמה, יכול לשפר משמעותית את תפקודו, וגם אם מדובר באוטיזם קשה.
שיפור התסמינים באמצעות שיטת טיפול חדשנית
מהאוטיזם סובלים כאחוז מהילדים והוא בא לידי ביטוי בדרגות שונות ובתצורות שונות. מדובר בטווח רחב מאד של ליקויים התנהגותיים שונים, כשהלקות הבולטת שבהם קשורה ליכולתם של האוטיסטים לתקשר עם הסביבה ולהביע את עצמם ואת רצונם. למרות המחקרים הרבים, לרבות מחקר חדש ומקיף זה, אין עדיין כיום טיפול תרופתי לאוטיזם ולכן הטיפול עצמו מתמקד בשיטות חינוכיות ובשיטות פסיכולוגיות בלבד.
ישנם סימנים מקדימים לאוטיזם, שבהם ניתן להבחין כבר בגילאים מוקדמים מאד. הם באים לידי ביטוי בהתנהגויות החברתיות של הילד, באינטראקציה שלו עם הוריו, בתקשורת החברתית שלו, באופן שבו הוא משחק עם הילדים או מחכה אחרים.
ילדים שמגלים קשיים התנהגותיים בילדות המוקדמת, מאובחנים לרוב כאוטיסטים, וזאת כמובן לצד אבחון מעמיק, הבוחן את היכולות השונות שלהם ואת רמת תפקודם הכללית. על פי מחקרים שונים שבוצעו בתחום נמצא כי ישנן כיום מספר שיטות פסיכולוגיות המצליחות לשפר את התנהגותם החברתית של האוטיסטים, אך מדובר בשיפור בטווח הקצר ולא שיפור לאורך שנים.
התמקדות בתקשורת שבין הילד להוריו
במחקר חדש, שבוצע לאחרונה, התייחסו החוקרים לשיטת טיפול חדשנית בשם PACT – Preschool Autism Communication Trail. הם בחנו את יכולת התקשורת של ילדים אוטיסטים בגילאי הגן, תוך התייחסות למידת חומרת תסמיני האוטיזם שלהם לאורך זמן.
הרעיון המרכזי שעומד מאחורי שיטת טיפול זו הוא הצורך לשפר את התקשורת ואת הקשר שבין הילד לבין ההורה בזמן שהם בבית. המטפל עצמו, שאיננו עובד באופן ישיר עם הילד, צופה באמצעות מצלמה בהורה ומדריך אותו, במהלך שיחת וידאו, כיצד לתקשר עם הילד כשהם בבית, בסביבה המוכרת.
המחקר בחן 152 ילדים, הסובלים מאוטיזם חמור, בטווח גילאים שנתיים עד 4. 77 מהן טופלו בשיטת PACT בעוד ש – 75 מהם טופלו בשיטות המסורתיות, המקובלות כיום. בתום תקופת הטיפול, לאחר כ – 6 שנים, השוו את התנהגותם של הילדים מקבוצה אחת לקבוצה השנייה ובחנו את תסמיני האוטיזם שלהם.
הממצאים
המחקר מצא שאצל ילדים שטופלו בשיטת PACT נראה שיפור במספר מדדים הקשורים לאוטיזם, כמו למשל ירידה בחזרה על התנועות (תופעה האופיינית מאד לאוטיסטים), וזאת למרות שהשיטה כלל לא התמקדה בתופעה זו.
מסקנות של המחקר הן שניתן לשפר את יכולותיהם של האוטיסטים ולאורך זמן אם מטפלים בהם בשיטה הנכונה וכבר בגילאים הצעירים. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שהמחקר התייחס לאוטיזם חמור, וייתכן ששיטת טיפול זו איננה רלוונטית למקרים קלים יותר. חשוב להמשיך ולבצע מחקרים נוספים כדי להבין בצורה טובה יותר את התפתחותם של הילדים האוטיסטים, ובכך לשפר את שיטות הטיפול הקיימות כיום.
אולי יעניין אותך גם:
אוטיזם בתרבות המודרנית: מתיסמונת סוואנט ועד כישורים ייחודיים באוטיסטים