טיפול באוטיזם באמצעות פיזיותרפיה

מחקרים רבים הוכיחו בצורה חד משמעית כי רוב הילדים המאובחנים עם אוטיזם לאורך עשרות השנים האחרונות, מתמודדים מול קשיים בהתפתחות המוטורית ומשכך טיפולי פיזיותרפיה, הנם מהנפוצים והיעילים ביותר לצורך תמיכה וטיפול במאובחנים, כבר מגיל כמה חודשים והילך.

לקויות מוטוריות נפוצות אצל אוטיסטים עשויות להיות כרוכות בין השאר בתופעות כמו:

  • חוסר שיווי משקל
  • פגיעה בקאורדינציה
  • קושי בתפיסה מרחבית
  • קשיים בביצוע משימות המצריכות מוטוריקה גסה כמו ריצה או קפיצה
  • קשיים במוטוריקה עדינה כמו אחיזת כפית או לבישת בגדים
  • היפוטוניה או ירידה במתח השריר
  • אפרקסיה או חוסר תיאום בתנועות
  • בעיות יציבה והגבלות בתנועת גפיים
  • תנועות גוף חוזרות ובלתי רצוניות

ועוד…

השכיחות הרבה של הלקויות המוטוריות והשפעתן על חיי היום יום של הילדים האוטיסטים, הופכת את הטיפול בפיזיותרפיה לחשוב וקריטי במערך הטיפולי המוצע לילדים האוטיסטים, בכל מקרה של קשיים מוטוריים ובעיות התפתחות אחרות.

הערכה והתאמת אופי הטיפול הפיזיותרפי

בשלב הראשון של ההתערבות יש לערוך אבחון מדוייק ולהבין את המצב התפקודי-מוטורי של הילד.ה. אבחון זה מאפשר להתאים לילד.ה את תוכנית הטיפול הטובה ביותר, בכל מקרה לפי נסיבותיו ולפי רמת התפקוד של הילד.ה.

מאז תחילת שנות ה-2000 התפתחו שיטות טיפול רבות ומגוונות הכוללת ומדגישות טיפול פיזיותרפי לטיפול בפעוטות, ילדים, מתבגרים ובוגרים על הספקטרום האוטיסטי.

רוב השיטות הנהוגות משלבות בין טיפול פיזיותרפי פרטני לטיפול קבוצתי, על מנת לסייע לילדים לשפר את היכולות המוטוריות שלהם.

כל ילד.ה זוכה להתערבות טיפולית המתאימה, בהתאם לרמת התפקוד ולמהות הקשיים המוטוריים, בהתאם למודלים המוכרים של העבודה הפיזיותרפית, ותוך התאמות ספציפיות לצרכים אחרים של הילד.ה, הנובעים גם הם מהאוטיזם.

כאשר מטפלים בילד על הרצף האוטיסטי, אי אפשר להתייחס רק לצרכיו המוטוריים, וישנה עבודה רב מערכתית מורכבת, הלוקחת בחשבון גם צרכים וקשיים נוספים הנלווים לאוטיזם, כמו קושי חברתי וקשיים נפשיים אינהרנטיים.

כך למשל, ילדים אוטיסטים נרתעים פעמים רבות ממגע. לכן יש להתאים לילד התערבות פיזיותרפיסטית שאינה כוללת מגע, או מאפשרת לילד לבחור ולכוון את הדרך בה המגע מתאפשר.

הפיזיותרפיסטים המטפלים באוטיסטים נדרשים להתאים את עצמם ליכולות התקשורת של הילד.ה ולהשתמש במגוון של אמצעים להמחשה, הדגמה, גירוי חושי, הקניית ביטחון ועוד.

בגלל המורכבות הרבה הכרוכה בטיפול בילדים על הרצף האוטיסטי בכלל ובדגש על ילדים אוטיסטים עם קשיים מוטוריים מורכבים, חלק ניכר מהמטפלים הפזיותרפיים נעזרים בעצמם בהדרכה והכוונה מקצועית צמודה.

ההדרכה כוללת הכוונה מקצועית בתחום הפזיותרפיה לצד הדרכה מקצועית בתחומי שיקום נלווים ומתחומי טיפוליים משיקים לאורכו ולרוחבו של הספקטרום האוטיסטי.

העבודה וההדרכה הרב מערכתיות מאפשרות למטפלים השונים ללמוד זה מזה, ובעיקר להתאים את שיטות ההתערבות הטיפולית בצורה מדויקת יותר לצרכים של כל ילד.ה.

הטיפול הפיזיותרפי מעניק הזדמנות ממשית לילדים על הספקטרום האוטיסטי, להשלים פערים ולשפר ביצועים מוטוריים, החשובים לצורך התפתחות תקינה והמשך החיים.

מעבר לתועלת הברורה של הטיפול הפיזיותרפי בהתמודדות מול קשיים מוטוריים, מגוון מחקרים שהתפרסמו לאורך השנים האחרונות הוכיחו בצורה ברורה כי הטיפול באמצעות פיזיותרפיה תורם גם לשיפור כללי ביכולת של הילדים לתקשר עם הזולת ובאינטראקציה בין אישית.

לסיכום, ניתן לקבוע כי טיפולים פיזיותרפיים המיועדים לפעוטות ולילדים על הספקטרום האוטיסטי הנם מאבני הייסוד החשובים ביותר במסלול החיים של האוטיסטים ומוטב להתחיל בטיפולים בגיל צעיר ככל שרק ניתן, בסמוך למועד האבחון של הילד.ה.

קריאה נוספת: טיפולים מומלצים לילדים אוטיסטים

אוטיזם אונליין