נפלאות המטבח היצירתי

הורים יקרים, בכתבות הקודמות עברנו דרך ארוכה, חשובה והכרחית בהתמודדות המשותפת מול אתגרי האכילה של הילד.ה.

למדנו להבין המקור הפנימי של אתגרי האכילה, הורדנו את הלחץ והפכנו את האווירה סביב השולחן לחיובית, הבנו שאפשר ואפילו רצוי לשחק עם אוכל, מרקמים וריחות, ובנינו גשרים של טעמים לצורך הרחבת התפריט התזונתי של הילד.ה.

עכשיו, הגיע הזמן לחלק הכיפי באמת: המטבח היצירתי, שהוא למעשה הדרך להפוך את המטבח הביתי לסטודיו של אמן, ואת הצלחת ליצירת אומנות.

אל דאגה, אתם לא צריכים להיות שפים מדופלמים. אתם רק צריכים להיות יצירתיים, פתוחים ומלאי אהבה, ואת זה אנחנו בטוחים שיש לכם בשפע.

בכתבה שלפניך נציג חמישה רעיונות פשוטים וגאוניים שיכולים לשנות את האופן שבו הילדים פוגשים מאכל חדש, כאשר המטרה היא לא ללחוץ ולהכריח, אלא לפתות, לסקרן ולהזמין לחוויה חדשה.

הילד הוא הבמאי: ארוחות מפורקות

הרבה פעמים, ההתנגדות למאכל חדש נובעת מתחושה של חוסר שליטה ומחשש מפני ערבוב של מרקמים.

הפתרון? הפרידו כוחות! במקום להגיש מנה מורכבת, הגישו את כל מרכיביה בנפרד, ותנו לילד להרכיב לעצמו את המנה המושלמת עבורו.

טורטיות: בנה במו ידיך

הניחו על השולחן קעריות צבעוניות המסודרות כמו קשת בענן. קערית עם רצועות עוף צלוי, קערית עם גרגירי תירס צהובים, קערית עם קוביות עגבנייה אדומות, קערית עם גוואקמולי ירוק, ואולי אפילו קערית עם גבינה מגורדת.

לצדן, הגישו טורטיות חמות. הילד יכול לבחור רק את העוף, או רק את התירס, או אולי אפילו להעז ולשלב שני מרכיבים. הוא בשליטה מלאה, והארוחה הופכת להרפתקה.

פסטה בהרכבה אישית

הגישו קערת פסטה מבושלת בצורה שהילד הכי אוהב. לצדה הניחו קעריות קטנות עם מגוון אפשרויות: רוטב עגבניות, אפונה ירוקה, קוביות בטטה מבושלת, גבינת פרמז'ן.

הילד יכול לבחור ולא לגעת בכלום, לאכול פסטה "בלי כלום" או לגוון, לנסות ואפילו לפזר קצת גבינה. השליטה והבחירה בידיו.

בריאות במסווה

לפעמים, הדרך הטובה ביותר להציג רכיב מזין היא כשהוא מגיע בתחפושת. המטרה כאן היא לא לרמות, אלא לשלב בעדינות מאכלים בעלי ערכים תזונתיים חשובים ביחד עם מאכלים שהילד כבר אוהב, מבלי לשנות באופן דרמטי את הטעם או המרקם המוכרים.

שייק גיבורי-על ירוק

הכינו שייק מתוק וקר על בסיס בננה, מנגו או תמרים. לאחר שהכל מעורבב היטב, הוסיפו חופן קטן של עלי תרד טריים, שאין להם טעם דומיננטי, וערבלו שוב.

הצבע יהפוך לירוק עז, ותוכלו לקרוא לו "שייק הענק הירוק" או "שייק כוח העל".

פנקייקים וקציצות משודרגים

הוסיפו לתערובת הפנקייקים הקבועה שלכם כף או שתיים של דלעת מגוררת או רסק תפוחים. היא תוסיף מתיקות עדינה ולחות. לתערובת הקציצות, גררו דק-דק קישוא, או פטריות.

הירקות נטעמים ונעלמים בתוך התערובת אך מוסיפים ויטמינים מבלי שהילד ירגיש.

שיפודים של קסם

יש משהו חגיגי ומושך באוכל שמוגש על שיפוד. הוא קל לאחיזה, צבעוני והאכילה ממנו מרגישה כמו משחק.

השחילו על שיפודי עץ פירות בצבעי הקשת, תות אדום, קוביית מלון כתום, חתיכת אננס צהוב, קיווי ירוק, ענבים סגולים. המראה לבדו מעורר תיאבון, והוא נראה יותר כמו ממתק מאשר פרי.

הכינו שיפודים עם קוביות עוף צלוי, עגבניות שרי צבעוניות וקוביות בטטה אפויה. האכילה מהשיפוד, כמו במשחק, יכולה להיות פחות מאיימת מאשר התמודדות עם מזלג וסכין.

מטבלים זה החיים

מטבל שהילד אוהב יכול לשמש ככרטיס כניסה לעולם הירקות הטריים. הטעם המוכר והאהוב של המטבל יכול לעטוף כל מאכל שהילד אוהב ורגיל אליו, וכך לספק תחושת ביטחון חשובה.

הציעו לכל בני המשפחה פלטת טעימות עם מגוון מטבלים. חתכו ירקות כמו גזר, מלפפון ופלפלים צבעוניים למקלות נוחים לאחיזה אפשר להניח קרקרים, טוסטים ואפילו רצונות עוף או שניצל שחתוכים בהתאמה.

הגישו אותם לצד מגוון מטבלים שהילד מכיר ואוהב כמו חומוס, טחינה, גבינה לבנה או אפילו קטשופ Home made ללא סוכר מיותר.

הדגימו ועודדו את הילד לצייר עם הירקות בתוך המטבל, גם אם הוא רק מלקק את המטבל מהירק ולא אוכל אותו. כל אינטראקציה היא התקדמות משמעותית וחשובה.

איזון ומתיקות מהטבע

רבים מהילדים נמשכים לטעם המתוק, וזה טבעי ונפוץ מאד, לא רק בקרב ילדים אוטיסטים. במקום להילחם בזה, אפשר גם לנתב את זה למקומות בריאים יותר.

המטרה היא להפחית סוכר מעובד שגורם לעליות וירידות חדות באנרגיה ובמצב הרוח של הילדים.

השתמשו בתמרים מגולענים שהושרו במים ונטחנו למחית כדי להמתיק שייקים, דייסות או עוגיות בריאות. בננה בשלה היא ממתיק נהדר לפנקייקים.

במקרים שצריך, העדיפו כמות קטנה של דבש, מעל גיל שנה, או סירופ מייפל טהור.

דעו שניתן ומאד לא מורכב להכין לילדים ארטיקים ביתיים וניתן לשתף אותם בתהליך ההכנה המהנה.

רסקו בבלנדר פירות בשלים כמו מנגו, בננה ותותים עם מעט יוגורט טבעי או חלב קוקוס, מזגו לתבניות ארטיק ושימו בפריזר לכמה שעות.

תקבלו פינוק קפוא, טעים ובריא ללא תוספת סוכר.

המטבח היצירתי הוא הזדמנות עבורכם!

חשוב מאד לזכור שהמסר החשוב ביותר שאתם מעבירים הוא שאוכל יכול להיות חוויה מהנה, יצירתית ומשמחת עבור כולנו ובמיוחד עבור הילדים, שמתמודדים מול אתגרי אכילה.

לפעמים, שינוי יצירתי בדרך ההגשה, חיתוך הירקות בצורת כוכב או הגשת האוכל בצלחת צבעונית, יכול לפתוח דלת שלא ידעתם שקיימת.

שתפו את הילדים, שחקו באוכל, תהנו, היו יצירתיים ואל תפחדו לנסות.

כל ניסיון יצירתי במטבח הוא עוד צעד תומך גדול בילד.ה, וכשמתמידים וממשיכים לנסות – כולם מנצחים.

קריאה נוספת: הדרך חשובה מהיעד!

אוטיזם אונליין