קשיי תקשורת, דיבור ושפה – ברגע שזיהיתם אותם אצל ילדיכם, רצוי לפנות לטיפול אצל קלינאית תקשורת ולהתחיל במסע שישדרג להם ולכם את החיים ויפה שעה אחת קודם.
אז למה קלינאות תקשורת, מתי פונים ואל מי פונים עם הילד.ה, מה בדיוק עושים ומדוע קלינאות התקשורת חשובה כל כך עבור ילדים אוטיסטים ומסייעת להם לתקשר טוב יותר עם הסביבה?
קושי בתקשורת הוא אחד מהסימנים הראשונים של אוטיזם ורבים מהילדים על הרצף האוטיסטי סובלים מיכולות תקשורת ושפה ברמה ירודה – מרמת פיתוח השפה עצמה ועד לצורת ההבעה והתקשורת עם הסביבה.
רבים מבין הילדים האוטיסטים מתקשים לייצר תקשורת מילולית ובלתי מילולית וחלקם אינם מייצרים תקשורת כלל, כאשר בעיות התקשורת והשפה הנפוצות ביותר הן: הבנה והבעת השפה, בעיות קול ודיבור, קשיי היגוי לסוגיהם, שטף דיבור, היעדר יצירת קשר עין, טון דיבור גבוה ורובוטי ובעיות שמיעה.
כאן נכנסת לתמונה קלינאית התקשורת שתפקידה הוא לאבחן את הבעיות הספציפיות של הילד.ה ולקבוע את ההליך הטיפולי הרצוי והאופטימלי, כזה שישדרג משמעותית את יכולות הילד.ה לתקשר.
חשוב להבין שטיפול מקצועי באמצעות קלינאות תקשורת הנו קריטי עבור ילדי הרצף, ומסייע לילדים לשפר את דרכי התקשורת עם הסובבים אותם ובכלל זאת שיפור כישורי שפה, בהתאם ליכולות הספציפיות של הילד.ה, כאשר התהליך מאפשר לילדים להגיע למיצוי הפוטנציאל האישי.
כמה מילים על קלינאות תקשורת
קלינאית תקשורת – כשמה כן היא, עוסקת בכל הנוגע לתקשורת הבין אישית המילולית והלא מילולית בקרב ילדים אוטיסטים, כשתפקידה המרכזי הוא לפתח את יכולת הדיבור והשפה שלהם.
הקלינאית מאבחנת ומטפלת בקשיי התקשורת של ילדי הרצף מרמת ההבנה והבעת השפה, בעיות קול ודיבור, קשיי היגוי, שטף דיבור ועד לבעיות שמיעה.
איך זה עובד? לאחר האבחון הראשוני של הילד, קלינאית התקשורת בונה תכנית טיפולית עבורו שמכילה את מרכיבי התקשורת הנחוצים לו במטרה לעזור לו לתקשר טוב יותר, כאשר במסגרת הטיפול היא מאתרת, מאבחנת, מטפלת ומשקמת את בעיות תקשורת הקיימות.
היא זו שמספקת לילדי הרצף והוריהם את הכלים והמיומנויות ליצירת שפה ותקשורת ולשיפורם, אותם כלים המסייעים להם להתמודד טוב יותר עם האתגרים היום יומיים הקיימים בבית עם המשפחה, בבית הספר ובשעות הפנאי.
חשוב להתחיל כבר בגיל צעיר
השפה והתקשורת מהוות מעין חלון הצצה לנפשם של ילדי הרצף ולכן ככל שתתחילו את הטיפול אצל קלינאית תקשורת מוקדם יותר, כך הוא יצליח יותר – התערבות טיפולית מוקדמת מועילה יותר ומעלה את סיכוי הצלחת הטיפול.
מחקרים רבים מוכיחים שאיתור וטיפול מוקדם בילדים אוטיסטים מביא לתוצאות טובות יותר בתהליך הטיפולי ולכן רצוי לפנות לאבחון אצל קלינאית תקשורת לגיל הרך, אפילו כבר מגיל חצי שנה ובעיקר במקרים בהם יש חשד להתנהגות חריגה – עיכוב בדיבור, מלמול, גמגום, תנועות ידיים חזרתיות, השמעת קולות משונים, היעדר קשר עין, התעניינות מופחתת בסביבה וכו'.
בפגישת האבחון והערכה, הקלינאית תוכל לתת הערכה לגבי יכולות התקשורת, הדיבור והשפה של הילד, לראות האם התפקוד שלו תואם את זה של בני גילו ולצאת לדרך לטיפול המותאם לו ליכולותיו ולצרכיו.
הטיפול אצל קלינאית תקשורת
קלינאית תקשורת מטפלת באוטיסטים על כל הספקטרום הקיים. מילדים עם קשיים נוירו התפתחותיים – קשיי קשב וריכוז, הפרעות הגייה שונות ודיסגרפיה, ילדים עם הפרעת התפתחות, פיגור שכלי ותסמונות שונות שפוגעות ביכולת השפה והתקשרות ועד לילדים בעלי קשיי שפה, עיכוב שפתי וגם כאלה שאינם וורבאליים לחלוטין.
תפקידה הוא כאמור לעזור ולשפר את בעיות התקשורת והדיבור של ילדי הרצף ולסייע להם לבטא עצמם ולהשתלב בחברה ובלימודים, כאשר הטיפול עובד על כמה מישורים מקבילים.
- תקשורת – שיפור יכולות התקשורת של הילד ופיתוח מיומנויות תקשורת בסיסיות כדי לאפשר לו לתקשר טוב יותר עם סביבתו.
- התפתחות השפה – טיפוח וקידום יכולת השפה המדוברת והכתובה.
- מיומנות חברתית – תרגול ושיפור יכולת ההבנה של סיטואציות חברתיות שונות והמיומנות החברתיות לצד שיפור התקשורת הבין אישית שלו.
- מובנות השפה – שיפור ההיגוי, מובנות הדיבור ושטף הדיבור ושימוש בשפה כדי להעביר את רצונותיו, רגשותיו ומצוקותיו.
- פיתוח ושדרוג יכולות המשחק – שיפור יכולות המשחק של ילדי הרצף והרחבת היכולות הרגשיות והקוגניטיביות שלהם.
- אמצעי תקשורת חלופית – במקרים של ילדים ללא שפה מדוברת או כאלה בעלי קשיי שפה קיצוניים, הקלינאית מתאימה להם אמצעי תקשורת חלופית של ציוד ועזרים שיסייעו להם להתגבר על מכשלות אלו.
ההליך הטיפולי באמצעות קלינאות תקשורת עשוי להמשך חודשים רבים, כאשר ברוב המקרים תוכלו לראות עם הזמן שיפור בבעיות התקשורת והשפה של ילדי הרצף.
בסיום תקופת הטיפול השרביט עוברת אליכם – ההורים, כדי שתמשיכו לתרגל את אותם כלים שרכשתם במהלך הטיפול ביחד עם ילדכם.
ככל שתתאמנו ותתרגלו את האסטרטגיות והתרגילים שרכשתם במהלך הטיפול, כך ילדכם ישפר את יכולת התקשורת והשפה שלו ויתקשר אתכם ועם סביבתו טוב יותר.
קריאה נוספת: תקשורת באמצעות הקלדה