אבחון אוטיזם פירושו קבלת גישה קלה יותר לתמיכה, ויכולת התמודדות טובה יותר. אך אבחון אוטיזם במבוגרים עשוי להיות תהליך מורכב יותר. השיטה הרגילה לקבל אבחון רשמי היא להתייעץ עם הרופא ולבקש הפניה לפסיכיאטר או פסיכולוג קליני, ורצוי שאיש מקצוע זה יהיה מיומן באבחון אוטיזם.
לעולם אין זה מאוחר מידי להיות מאובחן עם אוטיזם, למרות שלא תמיד זה קל. אגודת האוטיזם הלאומית (NAS) מסבירה את חשיבות אבחון האוטיזם, וכיצד להציג את המקרה, כך שהרופא יוכל לבחון את הסיבות האפשריות למחלה.
הבנת אוטיזם במבוגרים
הספקטרום האוטיסטי הוא רחב ביותר, ושני אנשים עם המצב עלולים לחוות תסמינים שונים ביותר. לכן במהלך הביקור אצל הרופא, כדי לדון באוטיזם, יש לוודא שזהו המצב היחיד בו מתמקד הרופא. אם מנסים להסיט את הנושא ולהתייעץ לגבי מקרה אחר, הרופא לא יוכל להעניק את הטיפול המלא. שיטה טובה להעלות את הנושא היא להזכיר כי כבר קיימת הבנה מוקדמת לגבי אוטיזם או תסמונת אספרגר.
מבוגרים עם אוטיזם מתקשים בהבנת שפה מילולית ושאינה מילולית, כגון מחוות, הבעות פנים, טון דיבור, כמו גם בדיחות ועקיצות מילוליות. אצל חלק מהאנשים עם המצב הדיבור מוגבל למדי. הם יכולים להבין מה אומרים להם, אך מעדיפים להשתמש בצורות חלופיות של תקשורת, כגון שפת סימנים.
חשיבות אבחון אוטיזם במבוגרים
אבחון אוטיזם במבוגרים נושא יתרונות וחסרונות. חלק מהאנשים מעדיפים לאבחן את עצמם ולהחליט שלא לבקש אבחון רשמי. האנשים המעוניינים באבחון מקצועי חווים יתרונות שונים, הכוללים:
הבנה עצמית – מבוגרים עם אוטיזם מודעים במשך זמן רב על קשייהם הפרטניים, אך לא הצליחו להסבירם. אבחנה מוצקה יכולה להיות קלה, היות ופירושה היא למידת מצבם והבנה לראשונה בחייהם את הסיבות לקשייהם.
הבנה מצד הסביבה – אנשים רבים סובלים כשהסביבה אינה מבינה אותם כל הזמן וחווים קשיים חברתיים. כשהקרובים אליהם מבינים מדוע הם מתקשים בתחומים מסוימים, קל להם הרבה יותר להזדהות.
טיפול והתמודדות
עם האבחנה הנכונה, מבוגרים עם אוטיזם יכולים לקבל שירותי תמיכת אוטיזם, הכוללים:
תעסוקה
מבוגרים עם אוטיזם עשויים להתקשות למצוא עבודה. לדוגמא, הם עשויים למצוא את סביבת העבודה רועשת מידי, או שהנסיעה לעבודה עשויה להיות מלחיצה מידי בשל ההמונים. גם שינויים פתאומיים בשגרה עשויים להרגיז.
יחד עם זאת, בתפקיד הנכון ועם התמיכה הנכונה, מבוגרים עם אוטיזם יכולים להציע הרבה לחברה. לעיתים קרובות הם מדויקים, אמינים, ובעלי עין חדה לפרטים. שהייה בסביבת עובד אוטיסט מסייעת ביותר להתפתחות האישית של אנשים העובדים עימו.
תוכניות פעילויות פנאי – הכרוכות בנטילת חלק בפעילויות פנאי, כגון משחקים, פעילות גופנית או יציאה לקולנוע או לתיאטרון עם קבוצת אנשים.
מיומנויות לתוכניות יומיומיות – המסייעות למבוגר עם אוטיזם המתקשה בביצוע פעולות יומיומיות כגון אכילה ורחצה.
טיפולים מקצועיים – מבוגרים עם אוטיזם יכולים ליהנות אף ממספר טיפולים המוצעים לילדים אוטיסטים, כגון טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי.
קבלת החלטות – מבוגר עם אוטיזם יכול להיות מסוגל לקבל מספר החלטות, כמו למשל להחליט אלו פריטים לקנות בסופרמרקט, אך מתקשה לקבל החלטות אחרות כגון בנושאים פיננסיים מורכבים. עם האבחון הרשמי, המבוגר הסובל מהמצב, כמו גם סביבתו, צריכים להימנע משיפוט, ולא לקבל עבורו את ההחלטה, אלא להניח לו להתמודד בעצמו ולקבל החלטות כמיטב יכולתו.
תמיכה בטיפולים – מבוגרים רבים עם אוטיזם ממשיכים לחיות בבית המשפחה, וחלקם מטופלים על ידי בני המשפחה. טיפול בכל אדם הסובל מנכות עשוי להיות מאתגר, ובני המשפחה יזדקקו לתמיכה נוספת. ניתן לשקול שהות בנופשונים, המעניקים טיפול קצר טווח בתנאי המשפחה או מחוץ לבית. תכנית זו מעניקה למשפחות ולמטפלים במבוגרים עם אוטיזם הפסקה משגרת הטיפוח היומית שלהם.