למרות התקדמות רבה שנעשתה במהלך השנים בתחום קבלתו של השונה והאחר, עדיין מוצאים את עצמם לא מעט אוטיסטים הרחק מאחור.
עובדת קיומם של קשיים שונים שעימם מתמודדים אוטיסטים רבים מבחינה חברתית וקשיי התקשורת שלהם, מקשה עליהם להצליח גם בתחום האקדמי וגם לאחר מכן – בהשתלבות בעבודה. אך למרבה המזל, המצב משתנה. בארצות הברית, הולך ונבנה מערך של תמיכה וליווי לסטודנטים אוטיסטים. מערך זה מעלה באופן ניכר וחסר תקדים את סיכויי ההצלחה של האוטיסט בתחום האקדמי אך גם בתחום החברתי שבקמפוס.
מסתירים – אבל פחות
אך מספר זה מסתיר בתוכו שתי בעיות קשות. הבעיה הראשונה היא מספר המסיימים את התואר – מעריכים כי סטודנט שלא מקבל עזרה (ורבים מהסטודנטים האוטיסטים מסתירים את היותם מאובחנים על הרצף האוטיסטי), סיכוייו לנשור מהלימודים גבוהים מאוד. הבעיה השנייה הינה ההצלחה לאחר סיום הלימודים – עד כמה הבוגר האוטיסטי מצליח להיקלט בעבודה התואמת את כישוריו, זו שאלה בעלת תשובות מטרידות.
בנוסף, תוכניות הסיוע לא מסתפקות בליווי אך ורק בתקופת הלימודים ואך ורק בתחום האקדמי.תוכניות הסיוע מסייעות גם בשיפור כישורים חברתיים, שיפור בתקשורת הבין אישית, והכנה טובה יותר לקראת "העולם שבחוץ", לרבות עולם העבודה ואפילו מתן כלים להצלחה בתחום הרומנטי.
מצטיינים – אך נזקקים
הפן הנזקק של האוטיסטים ניכר היטב בקשיים שהם חווים לזהות נכונה איתותים חברתיים. הם עשויים להתפרץ לדבריו של מרצה ולא לשים לב למורת רוחו או למורת רובם של חבריהם ללימודים. הם עשויים לפתח מונולוגים ארוכים בדברם על תחום המעניין אותם, בלי להניח לבן שיחם לומר דבר מה.
הליווי לסטודנטים אוטיסטים בארה"ב עשוי לכלול פגישה שבועית עם מדריכים חברתיים וכן שיחות עם אנשי מקצוע כגון פסיכולוגים. הם מקבלים ייעוץ גם בנושאי לימודים וגם בנושאים חברתיים שבהם חוו קשיים. בסביבה בטוחה, נפרדת מהאווירה ההומה של הקמפוס, ניתן לתרגל התנהגות רצויה, ניתן לשקף לחצים וקשיים, ניתן לתת מקום לקשיים ולאתגרים. בנוסף, מקבלים כלים בתחום התעסוקתי והבין אישי.