הפרעת ספקטרום האוטיזם (ASD) משפיעה על 0.62% מהילדים ברחבי העולם. ההפרעה נקשרה בעבר לגורמים רבים הסובבים לידה, כולל לידה בניתוח קיסרי. המחקר הגדול ביותר שנערך אי פעם מצביע על קשר אפשרי בין ניתוח קיסרי לאוטיזם.
לא הליך הניתוח הקיסרי עצמו הוא המגביר את הסיכון שילד יפתח אוטיזם, אלא גורמים בסיסיים עשויים להגביר את הצורך בלידה קיסרית ובלידת ילד אוטיסט. ממצאי המחקר פורסמו ביוני 2015 בגיליון המקוון של כתב העת רפואי Psychiatry JAMA. מחקר זה תומך בממצאים קודמים שקישרו בין הסיכון לניתוח קיסרי ואוטיזם, ואף מוסיף מידע חשוב לנושא.
מהלך המחקר
מטרת המחקר שנערך באירלנד הייתה לבדוק את הקשר בין דרך הלידה, במיוחד לידה קיסרית, לבין אוטיזם. החוקרים עקבו אחר רישומי לידות של ילדים בשוודיה, שנולדו בין השנים 1982 עד 2010. קבוצת המחקר כללה קרוב ל-2.7 מיליון ילדים, שמתוכם 2.1 מיליון ילדים נולדו בלידה וגינאלית רגילה, 175,803 ילדים נולדו בניתוח קיסרי כצעד חירום שהתבקש במהלך הלידה, ו-196,058 ילדים נולדו בלידת נרתיק אך נזקקו לסיוע של ניתוח קי-סרי בעקבות סיבוכים.
הנתונים הראו ש28,290 ילדים שנולדו בניתוח קיסרי, אובחנו עם אוטיזם, והמחקר המלא כלל 13,411 זוגות אחים שאחד מהם סבל מאוטיזם בעוד שהשני לא. 2,555 הילדים שאובחנו באוטיזם, נולדו בניתוח קיסרי, כשאחיהם נולדו בלידת נרתיק רגילה.
ממצאי המחקר
ממצאי מחקר זה מאשרים את התוצאות אליהן הגיעו מחקרים קטנים יותר. החוקרים מצאו כי בסך הכול, שיעורי האוטיזם בקרב ילדים שנולדו בניתוח קיסרי, היו בשיעורים גבוהים בעשרים אחוזים בהשוואה לילדים שנולדו בלידת נרתיק רגילה.
בצעד מרחיק לכת, החוקרים התבוננו על ההבדלים בין זוגות האחים, ולא מצאו הבדל משמעותי בשיעורי הניתוחים הקיסריים בין הילדים שפיתחו אוטיזם לבין הילדים שלא סבלו מהמחלה. בהתבסס על הנתונים, החוקרים מסכמים כי סביר יותר להניח שלידה בניתוח קיסרי קשורה למספר גורמים גנטיים או סביבתיים שאינם ידועים, שהם המובילים לסיכון המוגבר המצריך לידה בניתוח קיסרי ואוטיזם.
במחקר מעקב נמצא שילדים שנולדו בניתוח קיסרי כתוצאה מבחירת האם ולא בעקבות מצב חירום, נמצאו כבעלי 21% סיכויים גבוהים יותר להיות מאובחנים עם אוטיזם. יחד עם זאת, בעת הערכת אחיהם, לא נמצא קשר מובהק בין שיטת הלידה לבין אבחון אוטיזם.
מסקנות המחקר
החוקרים סבורים שלמרות שלידה בניתוח קיסרי מקושרת עם אוטיזם, אופן הלידה אינו מהווה בהכרח סיבה למחלה, שכן הקשר עשוי להיות טמון בגורמים אחרים. מסקנה זו מבוססת על העובדה שהאחים של הילדים האוטיסטים לא סבלו מהמחלה. סביר יותר להניח שלידה בניתוח קיסרי קשורה למספר גורמים גנטיים או סביבתיים שאינם ידועים, המובילים לסיכון המוגבר המצריך ניתוח קיסרי והתפתחות אוטיזם.
ד"ר פול וואנג, ראש חטיבת המחקר להתפתחות הילד, מסביר את הנתונים וקובע שעובר עם בעיות התפתחותיות עשוי לסבול מטונוס שרירים נמוך שעשוי להפריע לו לנוע למיקום נכון ללידה טבעית. במובנים אלו ואחרים, העובר ממלא תפקיד מכריע בייזום וקידום צירי לידה טבעית.
ד"ר וואנג מוסיף שמדובר בממצאים מרגיעים, היות וניתוח קיסרי נחשב בדרך כלל להליך מציל חיים לאם ולילד. במקביל נתונים אלו מדגישים עד כמה חשוב לנשים הרות לקבל טיפולי בריאות אופטימאליים כוללים ומקיפים במהלך ההיריון, אותם יש להתחיל טרם ההתעברות ועד הלידה.