נכון לכתיבת שורות אלה אוטיזם נחשבת לאחת מהתסמונות המורכבות והמאתגרות ביותר לאבחון. מדובר על תסמונת רבת תסמינים שיכולה לבוא לידי ביטוי במגוון צורות ובמגוון דרגות חומרה מקלות ביותר ועד לחמורות מאוד. בנוסף לכך שמדובר על תסמונת מאתגרת לאבחון, הרי שמדובר על תסמונת שגם הטיפול בלוקים בה אינו פשוט כלל וכלל.
עד לאחרונה האמונה הרווחת בעולם המדע הייתה כי מדובר על תסמונת שלא ניתן להירפא ממנה וכן כי ישנו גבול מסוים למידת ההצלחה שיש לטיפולים השונים שנחשב לנמוך במיוחד. עם זאת, מחקר חדש שפורסם בארצות הברית הצליח לעורר מחלוקת על אמונה רווחת זו ובכך העניק תקווה להורים רבים בכל רחבי העולם. לפי מחקר זה נראה כי ישנם ילדים אוטיסטים שהצליחו להתגבר כמעט לחלוטין על תסמיני האוטיזם מהם סבלו.
ההתנהגות הרפטטיבית נמשכת
ד"ר אינזל תומס, אחד מהחוקרים הראשיים במכון האמריקני הלאומי לבריאות הנפש ואחד מיוזמי ומעורכי המחקר הנ"ל אמר כי על אף שאבחנת התסמונת לא באמת נעלמת לחלוטין במהלך השנים, הרי שהפוטנציאל לשינוי הוא עצום. לפי ד"ר אינזל הממצאים שעולים מהמחקר מראים כי ישנן יותר אפשרויות לתוצאות הסופיות של הטיפול באוטיסטים. לדבריו ניתן ללמוד מהמחקר החדשני על התפקיד הקריטי של ההתערבות הטיפולית במיוחד בקרב חולים שאובחנו בגיל צעיר כסובלים מאוטיזם ושטופלו באופן אינטנסיבי.
ספקות בנוגע למחקרי עבר
בנקודה זו חשוב מאוד לציין כי לא מדובר על המחקר הראשון שטוען כי ניתן להתגבר על מידת החומרה של התסמינים מהם סובלים אלו שנמצאים על הקשת האוטיסטית. עם זאת, לרוב כאשר בוצעו מחקרים שהראו כי חלה הטבה של ממש במידת החומרה של התסמינים, הנטייה של הקהילה הרפואית הייתה להטיל ספקות בנוגע לאמינות הממצאים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שכפי שציינו, האבחון של התסמינים אינו פשוט כלל וכלל ולכן קל היה להטיל ספקות במידת האמינות של האבחון הראשוני ולפיכך להטיל ספק במידת השינוי לאורך זמן.מה שמעניין במחקר הנוכחי הוא שאת האבחנות המקוריות הראשוניות של כלל הנבדקים חקרו בדקדקנות ובמקצועיות לא מתפשרת חוקרים המתמחים בתחום האוטיזם ולאחר מכן יצרו אבחון נוסף. התוצאות של האבחון הושוו עם תוצאות של ילדים אוטיסטים אחרים שלא זכו לקבלת טיפול אינטנסיבי ועם תוצאות של ילדים שלא סבלו מאוטיזם כלל.
לא לפתח תקוות שווא
רעות ולרמן, קלינאית תקשורת ישראלית הגיבה לאחרונה על פרסום המחקר האמריקאי ואמרה שחשוב לקחת את התוצאות שלו ואת ההשלכות של הממצאים בעירבון מוגבל. לפי ולרמן, עובדה ידועה היא שעל ידי אבחון מוקדם והגשת טיפול אינטנסיבי בשלב מוקדם ככל האפשר ניתן לשפר את מצבם של האוטיסטים, אבל אל להורים לילדים לאוטיסטים להתעודד יתר על המידה.
התאמת הטיפול והאמונה בשינוי
אין ספק שהענקת הטיפול האופטימאלי לילד האוטיסט היא קריטית לעתידו אך עדיין ישנה מחלוקת רבה לגבי הטיפול האולטימטיבי ולגבי אופן ההתאמה של הטיפול לילד. במקרים בהם חרף הטיפול הפער בין הילד המטופל לבין בני גילו רק הולך ונהיה גדול יותר, בהחלט ישנו מקום לשקול שינוי גישה טיפולית. העיקרון החשוב ביותר לאורך כל הדרך הוא לא להתייאש חרף התסכול הגדול שכרוך בהתמודדות עם בן משפחה אוטיסט ולא להפסיק להאמין בפוטנציאל של הילד לכל אורך הדרך.