פיטוצין הוא סוג מסוים של התערבות רפואית לצורך זירוז צירים. הפיטוצין הוא חומר אשר מוחדר אל הווריד בדמות הורמון האוקסיטוצין ("הורמון האהבה")- גורם להתכווצויות של הרחם, כדי להביא למצב של התחלת לידה או לחזק צירי לידה שכבר החלו אך לא מתקדמים אל עבר שלב הלידה.
פיטוצין ניתן בחדר הלידה ולא לפני הכניסה אליו ולאחר החדרתו אל הווריד מתחילים להופיע צירי לידה במהירות אולם אין עליה הדרגתית בעוצמה שלהם כשם שיש בצירי לידה טבעיים. הצירים שנוצרים בעקבות הפיטוצין הם חזקים ומגיעים בתכיפות גבוהה ומפאת הכאבים העזים, לרוב יהיה צורך במתן משככי כאבים.
מכיוון שהפיטוצין יוצר התכווצויות רחמיות פתאומיות וחזקות גם העובר ירגיש לחץ גדול ופתאומי. בעקבות קבלת הפיטוצין יש צורך בניטור קבוע אשר מחייב את היולדת להיות שכובה על הגב לאורך כל הלידה, שזוהי תנוחה לא מומלצת ולא טבעית ללידה שכן האישה נמצאת בתנוחה פאסיבית, דבר שלא מקדם לידה באופן מיוחד.
מתי נותנים פיטוצין?
לא פעם קורה שנשים מגיעות לחדר הלידה ומקבלות תרופות לזירוז לידה, בהן הפיטוצין. אף אישה לא רוצה להגיע למצב שבו יהיה עליה לקבל פיטוצין, שכן הצירים שמופיעים בעקבותיו אינם טבעיים והם כואבים במיוחד, אך לא תמיד יש ברירה.
המיילדות והרופאים הם אלה שמחליטים האם ומתי לתת פיטוצין, ויכולות להיות כמה סיבות. סיבה אחת היא העובדה שהאישה ההרה עברה כבר את שבוע 41 להיריון ועדיין לא קיבלה צירים טבעיים. במצב כזה הסכנה היא שהשלייה תזדקן ותפסיק לתפקד כראוי ואז העובר יהיה בסכנה. סיבה שנייה היא העובדה שיש מיעוט במי שפיר ורוצים ליילד את התינוק מבלי לבצע ניתוח קיסרי.
סיבות נוספות יכולות להיות מצבים שבהם ההיריון מתקדם אך העובר קטן מאוד יחסית לגילו, האישה חלתה ב"רעלת היריון" או שהיא סובלת ממחלה כרונית שמסכנת את בריאות העובר. מתן פיטוצין נובע מתוך הפחד העיקרי שכל הסיבות אשר פורטו כאן עלולות לגרום לעובר סבל מסוים במהלך ההיריון.
סיבה נוספת למתן פיטוצין שלא במהלך ההיריון אלא כבר בשלבי לידה היא העובדה שתהליך הלידה מתעכב מסיבות שונות: יש ירידת מים שיכולה לגרום לכך שיתפתח זיהום והעובר יהיה בסכנה או שהאישה מרגישה צירי לידה אך הם חלשים מדי ולא מתקדמים אל עבר מצב של לידה.
פיטוצין גורם לאוטיזם?
האוטיזם היא תופעה מורכבת מאוד ובעלת רבדים שונים כאשר המשותף לכולן הוא הפרעה התקשורת עם הסביבה האנושית אשר כוללת בתוכה הפרעות רגשיות שונות, תנועתיות חוזרת ובעיקר בעיות בתקשורת המילולית.
על מנת שנוכל לדבר על הקשר בין פיטוצין לאוטיזם, תחילה יש להבין את תפקידו של הורמון האוקסיטוצין בחיינו. הורמון זה הוא הורמון האהבה והוא יוצא מגוף האם אל התינוק במהלך הלידה ובזמן ההנקה. זהו הורמון שמופרש גם בעת קיום יחסי מין בין בני זוג. השיא של הפרשת האוקסיטוצין קורה מיד אחרי הלידה כדי לעודד את הקשר החזק והמיוחד במינו בין האם לתינוק.
מחקרים שעסקו בכל הקשור לאוטיזם ולילדים אוטיסטים מצאו כי בדם של ילדים אוטיסטים רמות הורמון האוקסיטוצין נמוכות בהרבה (בכ-50%) מהרמות של שאר בני האדם, ללא מחלות מיוחדות. מחקרים לא מעטים ניסו לגלות מהו הגורם לאוטיזם ועלתה הסברה כי מתן הפיטוצין עלול להגדיל את הסיכונים בהתפתחות של אוטיזם בעתיד מכיוון שהפיטוצין מנטרל את ההפרשה הטבעית של האוקסיטוצין.
למרות שאוטיזם מאובחן כיום אצל ילדים רק סביב הגילאים שנתיים עד שלוש שנים ולא לפני כן, מניחים כי יכול להיות שהיו שיבושים בפעילות של הורמון האוקסיטוצין במהלך ההיריון והלידה עצמה והם אחד הגורמים להתפתחות האוטיזם.