אוטיזם היא הפרעה התפתחותית, ככל הנראה מולדת, אשר גורמת לקשת רחבה של הפרעות בתקשורת, החל מליקויים קלים בהבנה החברתית, דרך קושי ברכישת שפה ודרכי התקשרות, וכלה בניתוק מוחלט מהסביבה וחוסר יכולת ועניין ביצירת קשר.
לכן, חשובות ביותר תוצאות מחקר חדש שפורסם לאחרונה, ולפיו יתכן שניתן לגלות שילד לוקה בהפרעה על הקשת האוטיסטית כבר בגיל צעיר ביותר של חודשים ספורים, על פי הדרך בה התינוק יוצר קשר עין עם אחרים.
יצירת קשר עין בינקות
הראייה עדיין לא טובה ומטושטשת, ורואים שיש לתינוק העדפה ברורה להתבוננות באובייקטים מסויימים- כאלה בהם הקונטרסטים של הגבולות או של הצבע בולטים במיוחד. קונטרסט כזה קיים בפנים אנושיות, בין קו השערות למצח. זוהי אחת הסיבות לכך שתינוקות נולדים עם נטייה בסיסית להעדיף להתבונן באנשים אחרים.
יצירת קשר עין אצל אוטיסטים
כאשר בוחנים ילדים עם הפרעות על הקשת האוטיסטית, רואים פעמים רבות ליקוי באפשרות ליצירת קשר עין. בין אם הילדים מדברים או לא, הרבה פעמים הם מתקשים להישיר מבט. זוהי דרך תקשורת מאוד ישירה ומאד בסיסית, ולכן גם קשה (לכולנו קשה להסתכל למישהו בעיניים כאשר אנחנו משקרים, למשל). לכן, מחקרים ניסו לבדוק ממתי מתחיל הליקוי ביצירת קשר העין.
המחקר
הפער המשמעותי התגלה החל מגיל חודשיים (כלומר, בחודשיים הראשונים לחיים לא נמצא הבדל ביצירת קשר עין בין ילדים אוטיסטים לילדים שאינם אוטיסטים). אחרי גיל שישה חודשים, חלה אצל הילדים שהסתבר בדיעבד שסובלים מאוטיזם, ירידה ביצירת קשר עין. אצל ילדים בריאים דווקא חלה עלייה ביצירת קשר העין ומשכו, עד הגיעם לגיל 9 חודשים (ואז פרקי הזמן התייצבו).
השלכות
המחקר המתואר הינו חשוב ביותר במציאת הדרך להגיע לאבחון מוקדם ככל האפשר של אוטיזם, ואולי אפילו לגלות שאפשר לעצור את התפתחותו. עם זאת, חשוב להזהיר הורים מפני חקרנות יתר של קביעת המבט של תינוקם, בדיקה שיכולה להעשות רק באמצעות ציוד מיוחד במעבדה.