אוטיזם, למעשה, היא אינה הפרעה אחת, אלא מגוון רחב של הפרעות וליקויים הנמצאים על רצף מבחינת חומרתם ואיכותם. אוטיסטים נבדלים זה מזה ביכולותיהם החברתיות, הקוגניטיביות, הבינאישיות ועוד. לכן, התמונה האוטיסטית לא תמיד ברורה ולעיתים אף קשה לאבחון. אחד המצבים הבולטים לכך הוא של אוטיזם סוואנט.
תסמונת סוואנט
אוטיזם סוואנט – תסמינים
אוטיזם מתאפיין תמיד בקשיים משמעותיים באינטראקציות בינאישיות וחברתיות ובהפרעות בתקשורת בין אישית. הלוקים באוטיזם סוואנט יכולים למעשה להיות בכל נקודה על הרצף של ההפרעות האוטיסטיות, ולהתאפיין ברמות שונות של קשיים חברתיים, שפתיים ותקשורתיים.
במקרה זה, האוטיזם מופגן בצורה בולטת ביותר ורמתו גבוהה. אצל סוואנטים אחרים יכול האוטיזם להופיע במופע חלש יותר, לגרום לניתוקים וקשיים בין אישיים, אך לא להפוך את הלוקה בו לחריגות בולטת ולהזדקקות לליווי ותמיכה.
שכיחות
גורמים לתסמונת סוואנט
כמו בכל ההפרעות על הרצף האוטיסטי, הגורמים לאוטיזם סוואנט אינם ידועים. יחד עם זאת, יש השערות לגבי צורת התפתחותם של הכישרונות המיוחדים המאפיינים את הלוקים בתסמונת ייחודית זו. אחת ההשערות המקובלות היא לגבי התקפים אפילפטיים- בזמן התקף אפילפסיה עשויים להשתנות קשרים וחיבורים בין אזורים שונים במח.
התמודדות עם תסמונת סוואנט
כמו בכל מופע של אוטיזם, ההתמודדות עם התסמונת תלויה בפרט וביכולותיו האישיות. ככל שרמת האוטיזם גבוהה יותר, כך יזדקק הסובל ממנה לתמיכה רבה יותר בהתמודדות עם חיי היום יום. הכישרון המיוחד העולה מן הסוואנט עשוי להיות הגשר של האדם אל החברה (גם משום שבדרך כלל הוא מעלה התלהבות רבה בקרב הסביבה, ונושא לתקשורת בין האוטיסט לסובבים אותו, וגם משום שלעיתים הכישרון הזה הוא דרך התקשורת האפשרית היחידה בעבור האוטיסט).