אופיר הראל הוא אבא של אדם, ילד אוטיסט בן שתיים עשרה. לפני כשנתיים וחצי אופיר החל במסע חיפושים אחרי דרכים חדשות ויצירתיות לסייע לבנו לשפר את יכולות התקשורת שלו עם העולם הסובב אותו. באותה התקופה, אדם טופל על ידי קלינאית תקשורת שהציעה להוריו לבחון מספר אפליקציות סלולריות מבוססות סמלים גרפיים.
אופיר בדק את מכלול האפשרויות שהיו קיימות בשוק באותה תקופה וגילה שהן מסתכמות באפשרות לקבלת לוח מחיק אלקטרוני. הלוח הוא כלי עזר שאכן מאפשר לילד האוטיסט להביע את התחושות שלו ואת הרצונות שלו באמצעות איורים שאליהם מתלוות מילים, אולם הוא תקף לשימוש רק לסביבה הקרובה של הילד. לא הייתה קיימת אפליקציה נוחה וראויה שתאפשר לילד לתקשר עם סביבתו באמצעות העברה של מסרים מרחוק.
בעקבות כך הקים את אפליקציית Ola Mundo, אפליקציה ייעודית שכל מטרתה לאפשר להורים לתקשר עם ילדיהם האוטיסטים וזאת באמצעות שימוש בסמלים ובאיורים. לפני שהחל את העבודה על האפליקציה עבד אופיר בחברת סאנדיסק בתחום החומרה ובמספר חברות אחרות, אך בשלב מסוים התפטר והתמסר באופן מלא לפרויקט החדש. לאופיר הצטרף איש הייטק נוסף, אבי שכטר. שכטר הוא היוזם מאחורי Fring, שמציעה שיחות (קוליות) מבוססות אינטרנט וכן שימש בעברו כמנכ"ל של ICQ הישראלית.
החידוש שמציעה Ola Mundo
החידוש החשוב ביותר שמציעה האפליקציה הוא האפשרות לתקשורת עם הילד ממרחק, מעט בדומה לאפשרות שמציעה אפליקציית ווטסאפ המפורסמת. מדובר על מערכת לשליחת הודעות מיידיות שניתן כמובן לצרף להן גם קבצי קול. בתכנון של האפליקציה הושם דגש חשוב ומרכזי על העיצוב של הממשק למשתמש על מנת שיהיה אטרקטיבי עבור ילדים ולמעשה הגרפיקה באפליקציה נוצרה על ידי מאיירת שבשגרה מאיירת ספרי ילדים.
כל סמל במאגר מייצג מילה מסוימת אך האפליקציה מעניקה למשתמשים השונים את האפשרות לערוך כל סמל בנפרד, על מנת שישמש לסימול של מילה שונה מזו שיועד עבורה במקור. כמו כן, ניתן להעלות לאפליקציה איורים או תמונות שקשורים לעולם האינדיבידואלי של כל משתמש על מנת להעביר מילים מסוימות. מדובר על אפליקציה דינמית מאוד שמאפשרת התאמה אופטימאלית עבור כל ילד שישתמש בה.
אז מה בעצם ההבדל בין Ola Mundo לווטסאפ?
האפליקציה החדשה מכילה מאגר של אלפי סמלים ואיורים, בניגוד לווטסאפ שמחזיקה במספר מוגבל מאוד של סמלים. בנוסף לכך, מדובר על אפליקציה שמתאימה במיוחד לשימוש בקרב ילדים ולפיכך השוק אליו היא פונה שונה לחלוטין. האפליקציה ייחודית הן מבחינת הרעיון הבסיסי שלה והן מהיכולות שלה ואפילו מבחינת העיצוב שלה.
יש לציין כי למרות שבמקור האפליקציה תוכננה במיוחד עבור ילדים אוטיסטים ובני משפחותיהם, הרי שכיום היא משמשת לא רק קהל יעד זה, אלא באופן כללי ילדם עם צרכים מיוחדים שלא מדברים ולא כותבים וזקוקים לאמצעי תקשורת אלטרנטיבי עם סביבתם הקרובה. כמו כן, יש לציין שלא כל הילדים האוטיסטים זקוקים לאפליקציה כזו כדי לתקשר עם סביבתם, בדגש על האוטיסטים שנמצאים על הצד התפקודי הגבוה של הספקטרום.
כמה זה עולה לנו?
בשלבים הראשונים האפליקציה תותאם אך ורק למכשירי אייפד וניתן יהיה להוריד אותה אך ורק בחנות הסלולרית של אפל הישראלית. עם זאת, ככל הנראה תוך מספר חודשים תתקיים ההשקה העולמית שלה כשלאחר מכן היא צפויה להיות מותאמת למכשירים נוספים ולפלטפורמות מגוונות. נכון להיום ניתן להוריד את האפליקציה בישראל ולהשתמש בה במשך שנה שלמה בחינם, אך באופן עקרוני השימוש בה עתיד לעלות 80$ לשנה.
אמנם מדובר על מחיר גבוה בהרבה יחסית לשאר האפליקציות המזכירות את Ola Mundo, דוגמת ווטסאפ שרבות מהן ניתנות להורדה בחינם ללא דמי שימוש, אבל יש להבין כי על אף הדמיון המסוים אין באמת בסיס להשוואה ביניהן. זאת משום שיש לזכור כי הם פונים ומיועדים לקהלי יעד שונים לחלוטין ומתופעלים באופן שונה בהתאם לכך.