מחקר חדש, שהתפרסם לאחרונה באירופה, טוען כי בעזרת צפיה בתנועתיו הראשונות של הילד לפני גיל שנה ניתן ללמוד לא מעט על התפתחות השפה שלו, ויכולות אלו עשויות לסייע באבחון צפי לפיתוח אוטיזם.
שימוש במחוות שונות כדרך ליצור קשר – אמצעי אבחון בשלבים מוקדמים
על פי מחקר שבוצע בארצות הברית באוניברסיטת מנצ'סטר, ילד שמתקשה בהפגנת מחוות אלו, סביר שיסבול מבעיות התפתחות הקשורות לשפה וייתכן מאד שאפילו מאוטיזם. התפתחות נורמטיבית היא כזו הכוללת, בין היתר, את המחוות השונות. ילדים הלוקים באוטיזם אינם מפתחים מחוות אלו ולכן ניתן לאבחן אותם כבר בגילאים מוקדמים במיוחד, ואפילו לפני גיל שנה.
על פי מחקרים שבוצעו לאורך השנים נמצא שככל שהילד מאובחן בשלב מוקדם יותר, בגיל צעיר יותר, כך הוא יקבל הדרכה וטיפול אפקטיביים יותר וכך הוריו יוכלו לסייע לו להתמודד עם האתגרים הרבים שצפויים מולו (וגם מולם). טיפול בשלבים מוקדמים יכול להפחית את עוצמת הסימפטומים וההתנהגויות השונות הנלוות לאוטיזם ולאפשר לו לתפקד, במקרים רבים, בדיוק כפי שמתפקדים ילדים אחרים, בני גילו.
חשיבות הטיפול המוקדם והאבחון המדויק
חשוב לדעת
ילדים שאינם מביאים לידי ביטוי מחוות של תקשורת לפני השפה, לפני הדיבור, אינם בהכרח לוקים באוטיזם. אולם, במידה וההורים מבחינים, וכבר לפני גיל שנה, שהילד איננו מביע מחוות אלו, חשוב שיפנו איתו לגורם מקצוע כדי לעבור אבחון. לעיתים מדובר בעיכוב בהתפתחות השפה, ולעיתים ייתכן שמדובר באוטיזם. ההורים נדרשים להיות ערניים ולקחת לתשומת ליבם התנהגויות שונות, ולא רק זחילה או הליכה.
לסיכום
ככל שפונים לבעל מקצוע מוקדם יותר, הסיכוי להצליח להתמודד בצורה טובה עם אתגרי האוטיזם עולה. להורים ישנה אחריות רבה מאד בכל הקשור לאבחון מוקדם וחשוב שישימו לב להתנהגותו של הילד וכבר בחודשים הראשונים לחייו, תוך התייחסות למחוות השונות שאותן הוא מביע (או לא מביע). כדאי לדעת שישנם היום גורמים מקצועיים מובילים בתחומם שיכולים לסייע, הן בשלב האבחון הראשוני והן, כמובן, כחלק מהטיפול עצמו המוצע לילדים וגם להורים.