אנשי אלו"ט הציגו לאחרונה בפני מומחי טכנולוגיה את הקשיים היומיומיים עמם מתמודדים בעלי אוטיזם ואלה הקדישו מאמצים למציאת פתרונות על מנת להפוך את חייהם של הילדים לקלים יותר.
היוזמה החדשה קיבצה סביבה עשרות אנשי טכנולוגיה ובוגרים של יחידת "אופק" הטכנולוגית של חיל האוויר אשר התגייסו למען מטרה נעלה והיא יצירת פתרונות טכנולוגיים לקשיים של ילדים אוטיסטים.
מרתון טכנולוגי
המשתתפים בתכנית דיווחו כי הם מבצעים מרתון טכנולוגי של 24 שעות במהלכו הם עובדים על מגוון של בעיות אשר העלו הורים לילדים אוטיסטים ועובדי חברת אלו"ט. בין הקשיים אשר עלו היו קושי בהתמצאות במרחב וביכולת הוויסות של עוצמת הקול בזמן דיבור.
משתתפי ה"האקתון"- המרתון הטכנולוגי לפיצוח בעיות שונות נשארו ערים במשך 24 שעות ברציפות ועבדו על פיתוח של אלגוריתמים מתקדמים למתן מענה לקשיים השונים של הילדים.
קשר עין והבעת רגשות
אחד המדדים האובייקטיבים לאבחון של אוטיזם הוא יצירת קשר עין, למטפל הבודד קיים קושי לעקוב אחר מכלול הפעילויות ולבדוק באיזה אחוז מהן התקיים קשר עין, לכן הוכנסו לפעולה מצלמות העוקבות אחר האישונים של המטופל ובעזרת מודל מתקדם ניתן לזהות בכמה אחוז מהזמן של האבחון התקיים קשר עין.
קבוצה אחרת עסקה בקושי בהבעת רגשות בקרב הילדים כאשר לאורך התהליך התברר כי פעולה כמו חיוך מהווה תהליך מורכב ביותר עבור ילד עם אוטיזם. הפעולה הנראית לנו כה טבעית כוללת מספר אלמנטים פיזיים בהם פתיחת הפה, כיווץ העיניים, הרחבת עצמות הלחיים ועוד מה שמקשה על הילד, בקבוצה זו ניסו לפתח את כל אחת מהיכולות באופן נפרד ולשלב אותן יחדיו באופן הדרגתי עד למצב של חיוך.
מענה לקשיים מוטוריים
פיתוח נוסף לו הקדישו הפעילים מאמץ משותף היה מנגנון אשר מאפשר נגינת מוזיקה באמצעות תנועת הידיים. הילד בעל האוטיזם סובל מקושי מוטורי אשר אינו מאפשר לו לנגן על כלי נגינה רגיל.
הפיתוח יצר כלי פשוט ונוח לתפעול הכולל צבעים ובעזרת תנועה ונגיעה מינימליות ניתן לייצר בעזרתו מוזיקה. לאחר לילה ללא שינה הצליח אחד הילדים ליצור מוזיקה בפעם הראשונה בחייו וזאת בעזרת השילוב שבין הידע הטכנולוגי והרצון הטוב כך שהילדים זכו לחוויה נעימה המקלה על המציאות.
קדמה ורפואה – שיטת "נוירופידבק"
הטכנולוגיה מהווה מרכיב מרכזי בעולם הרפואה והטיפול בבעיות שונות ובהן האוטיזם. השילוב שבין הקדמה והידע לצרכים המיוחדים של הילדים יכול להקל ולסייע בידי הילדים. כך שיטה שפותחה בנאס"א מאפשרת לתקשר עם הילד האוטיסט בעזרת משחק הפלייסטיישן המאפשר לילד להישאר בדפוס גל הנוח לילד.
טיפול "נוירופידבק" מתבסס על משוב אשר מקבל המטופל על פעילות המוח כך שמשתפרת יכולת השליטה בתפקוד ופעילות המוחית. השיטה מאפשרת השפעה על הפעילות החשמלית במוח ובזכותה ניתן לטפל בבעיות התנהגותיות שונות. השיטה נועדה לשפר את יכולת הריכוז של טייסים והתגלתה כיעילה לטיפול באנשים מהספקטרום האוטיסטי.
הורים לילדים בעלי אוטיזם אשר התאכזבו מניסיונות טיפול תרופתיים שונים הופתעו מכך שהטיפול משפר את איכות חיי הילד באופן משמעותי. ילדים אשר עברו במסגרות לימודיות שונות וחוו קשיים בהשתלבות הראו שיפור בפעולות בהן נכשלו קודם לטיפול. בחלק מהמקרים הילדים השתלבו במערכת וחוו שינוי בתוך מספר שבועות אשר אפשר להם לשבת בשיעורים ולהשתתף במטלות הכיתה.
הטכנולוגיה בה משתמשת השיטה מבוססת על תרגול של המוח באמצעות משחק כך שהמטופל לומד בעצמו כיצד להתרכז ולהירגע. הטיפול כולל ישיבה מול צג מחשב כאשר גלי המוח של המטופל נקלטים באמצעות אלקטרודות אצל המטפל כך שניתן לפתח מודעות וזיהוי מצבים רגשיים ולאמן אותם.