רופאים רבים ממליצים לנשים הריוניות לצרוך תוספי תזונה למיניהם כדי לספק להן וגם לעובר שברחמן את כל מה שצריך כדי לעבור היריון תקין.
אחד התוספים היא חומצה פולית, המונעת וכפי שסבורים ארגוני הבריאות בעולם, מומים מולידים. אולם, לאחרונה מסתבר ועל פי מחקר חדש שבוצע בתחום, שדווקא צריכה גבוהה של חומצה כזו, על ידי השילוב בין כדורים לבין מזונות שעתירים בה, עשויה לגרום לאוטיזם אצל ילדים.
חומצה פולית – כדאי או לא כדאי?
ידוע כבר לא מעט שנים שחומצה פולית מונעת מומים קשים אצל עוברים ולכן מומלצת לצריכה בקרב נשים הריוניות. אולם, מחקר חדש, שבוצע לאחרונה וממצאיו הוצגו בארצות הברית בכנס האוטיזם השנתי, חשף ערכים גבוהים מאד (ומעבר לנורמה) של חומצה פולית בקרב ילדים אוטיסטים, שאימותיהם צרכו במהלך תקופת ההיריון כמות רבה שלה.
הבודקים במחקר הגיעו למסקנה ששילוב צריכת מזון שבו מוחדרת חומצה פולית יחד עם כדורים בתצורת תוספי מזון גורמת להצטברות כמות גדולה מאד של חומצה פולית בעובר, כמות הנחשבת לרעילה עבורו.
עד לאחרונה, ובמשך יותר משני עשורים, הומלץ לנשים הריוניות ליטול חומצה פולית במהלך תקופת ההיריון שכן זו יכולה למנוע מומים מסוימים אצל העוברים הקשורים למערכת העצבים. ואכן, לאור המלצות אלו נראתה ירידה משמעותית, הן בעולם והן בישראל, של מספר המומים המולדים הקשורים למערכת העצבים, אצל ילודים.
באופן מפתיע וממש לאחרונה, טוען מחקר חדש שבוצע בתחום, שרמות גבוהות מדי של חומצה פולית עשויות להזיק ולגרום לאוטיזם. במהלך המחקר עקבו החוקרים אחר 1,391 ילדים, שנולדו בין השנים 1998 ל – 2013 במרכז הרפואי האוניברסיטאי שבבוסטון. הם בדקו את אימהות הילדים תוך בחינת רמות החומצה הפולית שבדמן יחד עם רמות ויטמין B12 והבחינו כי 16 אימהות לילדים אוטיסטים הן בעלות רמות גבוהות של חומצה פולית ואצל 15 מהן נמצאו אף ערכים גבוהים של ויטמין B12.
לא מדובר אמנם במספרים גדולים אך אלה אחוזים גבוהים בקרב האימהות לילדים אוטיסטים בהשוואה לאימהות לילדים שלא לקו בכך. החוקרים במחקר בצעו חישובים מעמיקים ומצאו כי רמות גבוהות מאד של ויטמין B12 בשילוב עם רמות גבוהות מאד של חומצה פולית מגבירות את הסיכון לאוטיזם באופן משמעותי – פי 17.6. רמות גבוהות של חומצה פולית בלבד מגבירות את הסיכון לאוטיזם כמעט פי 2 ואילו רמות גבוהות של ויטמין B12 מגבירות את הסיכון פי 3.
מרבית האימהות שנבדקו במחקר זה נטלו במהלך תקופת ההיריון מולטי ויטמינים, המכילים גם חומצה פולית וויטמין B12. אולם מעבר לכך, וכך החוקרים סברו, הן גם צרכו מזונות, המכילים את החומצה ואת הוויטמין. כך שבפועל רמות החומצה הפולית והוויטמין B12 היו גבוהות במיוחד.
בחינה מחודשת של המחקר
פרופסור אייל שיינר, מומחה לגניקולוגיה מהמרכז הרפואי שבבית החולים סורוקה, סובר שמדובר במחקר מעניין ובמידה ואכן יימצא הקשר שבין הוויטמין והחומצה הפולית לאוטיזם, הרי שיהיה הצורך בעדכון ההמלצות הניתנות לנשים הרות, כך שתיטולנה כמות נכונה של החומצה ושל הוויטמין ומבלי להגזים במינון. החשש שלו, במקביל, הוא שפרסום המחקר עשוי להוביל נשים הריוניות להפסקת השימוש בתוספים אלה ובכך לעלייה בסיכון להופעת מומים מולדים.
עוד הוא מוסיף שהן החומצה הפולית והן ויטמין B12 חיוניים לצורך בניה תקינה של ה – DNA. על פי מחקרים גדולים וחשובים בעולם, נמצא כי נטילת חומצה פולית במהלך שלושת החודשים שלפני הכניסה להיריון ובשליש הראשון שלו מקטינים את הסיכון להופעת מומים מולדים ב – 50 עד 70 אחוזים (ובעיקר מומים הקשורים לתעלה העצבית).