תרפיה עם כלבים לילדים אוטיסטים

האם יכול להיות שטיפול בעזרת כלבים יסייע לילדים ומתבגרים על הרצף האוטיסטי לשפר את תפקודם היום יומי? כנראה שכן וחבל שהתוכנית הניסיונית לטיפול בילדים אוטיסטים בעזרת כלבים נסגרה.

k9universal שותף ליצירת מספר פרוייקטים של שיקום אנשים בעזרת כלבים. הידוע בהם הפיתוח של כלבי שירות לחולי אלצהיימר, פרוייקט שזכה להצלחה חובקת עולם ולתהודה רבה, ובסביבות שנת

לאורך השנים נערכו מספר מחקרים מעמיקים לצד עבודה מעשית מתמשכת עם כלבים וילדים על הספקטקרום האוטיסטי, כאשר כולם מדווחים על תוצאות חיוביות מאד, מה שסייע לקבל את ההחלטה על הקמת תוכנית k9universal, בנועדה להגביר את שיתוף הפעולה עם ידידו הטוב של האדם, בתכנית לעבודה עם מאובחני אוטיזם.

ידוע כי המאובחנים עם ASD נקשרים לכלבים בצורה נפלאה ובקלות רבה יותר מאשר עם בני אדם, בשל מגבלות האוטיזם, וההיעזרות המקצועית בחיבור עם הכלב יכולה לסייע מאד בפיתוח יכולות התקשורת והתפקוד של המאובחנ/ת.

החיבור בין ילד.ה עם אוטיזם לכלב מוכיח את עצמו ככלי נפלא, המחזק דימוי עצמי, מחזק קשרים משפחתיים וחברתיים, מעלה את התפקוד בחיי היום יום, מסייע בפיתוח אחריות כלפי האחר ומהווה עוגן להקניית הרגלי חיים, שגרה, סדר יום ומציאת משמעות עבור המטופל/ת.

הורים לילדים אוטיסטים אשר טופלו על ידי כלבים דיווחו כי הטיפול מוביל להנאה ברורה של הילד.ה, מוביל לרגיעה ותחושת נחמה מהמגע עם הכלב למרות הקושי של חלק מהנערים עם גירוי טקטילי.

רוב ההורים דיווחו כי התרפיה באמצעות כלבים מובילה להתפתחות תחושות חיוביות מאד בקרב הילדים המטופלים כבר מגיל צעיר מאד ועד לגיל ההתבגרות.

פרוייקט ניסיוני שנערך בישראל

הפרוייקט המיוחד החל [לפני שנים] בהשתתפות קבוצה של 8 משתתפים 2 בנות ו-6 בנים, בגילאים 13–20 ביניהם אוטיסטים בתפקוד גבוה וכן אוטיסטים שהוגדרו בתפקוד נמוך ביותר.

לאחר חצי שנה של טיפול בעזרת כלבים ניתן היה להצביע בצורה ברורה על חיזוק האינטראקציה בין הילדים לבין עצמם, שיתוף פעולה ויחס שלא היה בהתחלה.

עוד ניתן היה להבחין כי הילדים, כולם, גילו הרבה פחות חשש מהכלבים ונטו הרבה יותר לשתף פעולה עם חבריהם, דבר שכמעט ולא היה קיים בטרם תחילת התרפיה באמצעות כלבים. ניתן היה להבחין כי הילדים הפכו לקבוצה מגובשת.

במסגרת הטיפולית היו גם 2 מקרים מורכבים יותר. ילד בתפקוד נמוך שלא גילה עניין כלשהו בשלבים הראשונים של הטיפול, החל לעקוב אחר הפעילות בקבוצה ונענה לפניות אישיות להשתתף בפעילות, כמה חודשים לאחר התחלת הטיפול.

בחורה מאובחנת, כבת 20, הפגינה חוסר שיתוף פעולה מוחלט בתחילת הדרך הטיפולית וכעבור 5-6 חודשי טיפול החלה משתפת פעולה, מתקשרת, מדברת, שמחה ובעיקר מחייכת – מה שלא עשתה ערב הטיפול בכלל.

במשך החודשים דווח כי משתתפי התוכנית גילו יותר הומור והבנה של משמעות הנתינה. המשתתפים, כמעט כולם, גילו גם נכונות לעבוד עם כלבים גדולים ונבחניים, למרות שאוטיסטים לרוב נרתעים מרעשים פתאומיים כמו רעש נביחת כלבים.

משתתפי התוכנית התמידו ולא הפסיקו את המפגשים עם הכלבים, ולאחר הטיפול הביעו סקרנות רבה וניכר כי התרפיה באמצעות הכלבים מרגיעה ומסקרנת אותם.

בפרק זמן קצר יחסית, של כמה חודשים, הפעילות הוכיחה את עצמה כאפקטיבית ולא פחות חשוב, הכלבים עצמם נהנים מהעבודה, אין צורך לצ'פר אותם ביותר מחיבוק חם.

התוכנית המרתקת שמה דגש על חשיבות הגישה המקצועית לנושא, הכוללת הצבת מטרות טיפוליות ועבודה בצוות רב מקצועי ומוביל בתחומו המורכב מאנשי טיפול וכלבנים מקצועיים, לשם השגת המטרות בדרך אחראית ורב-מימדית.

*ככל הידוע לנו, נכון לחודש יוני 2023, התוכנית הופסקה בשל בעיות תקציב.

קריאה נוספת: אפליקציות מומלצות לשימוש ילדים אוטיסטים

אוטיזם אונליין