מרתון טכנולוגי למען האוטיסטים

אנשי עמותת אלו"ט, בצעד מבורך וחשוב, פנו והציגו בפני אנשי הטכנולוגיה הטובים בישראל חלק מהקשיים היום יומיים עמם מתמודדים ילדים ומבוגרים עם אוטיזם ואלה הקדישו מאמצים למציאת מגוון פתרונות טכנולוגיים מתקדמים, על מנת לעזור ולשפר את חייהם של האוטיסטים.

היוזמה המבורכת קיבצה סביבה עשרות אנשי טכנולוגיה ובוגרים של יחידת "אופק" הטכנולוגית של חיל האוויר, אשר התגייסו בהתנדבות מוחלטת למען מטרה נעלה והיא יצירת פתרונות טכנולוגיים שיסייעו לעשרות אלפי ילדים אוטיסטים בישראל ובכלל.

מרתון טכנולוגיה

המשתתפים בתכנית דיווחו כי הם מבצעים מרתון טכנולוגי של 24 שעות במהלכו הם עובדים על מגוון של בעיות אשר העלו הורים לילדים אוטיסטים בשיתוף פעולה עם אנשי עמותת אלו"ט.

כך לדוגמא, בין הקשיים המרכזיים שעלו וזכו להתייחסות רבה היו קושי בהתמצאות במרחב וביכולת הוויסות של עוצמת הקול בזמן דיבור.

משתתפי ה"האקתון" המרתון הטכנולוגי נשארו ערים במשך 24 שעות ברציפות, מסביב לשעון, ועבדו על פיתוח של אלגוריתמים מתקדמים למתן מענה לקשיים השונים של הילדים.

זיהוי הבעות וקשר עין באמצעות מצלמות

אחד המדדים האובייקטיבים לאבחון של אוטיזם הוא יצירת קשר עין, למטפל הבודד קיים קושי לעקוב אחר מכלול הפעילויות ולבדוק באיזה אחוז מהן התקיים קשר עין.

לכן הוכנסו לפעולה מצלמות העוקבות אחר האישונים של המטופל ובעזרת מודל מתקדם ניתן לזהות בכמה אחוז מהזמן של האבחון התקיים קשר עין.

קבוצת מומחים נוספת עסקה בקושי בהבעת רגשות בקרב הילדים כאשר לאורך התהליך התברר כי פעולה כמו חיוך מהווה תהליך מורכב ביותר עבור ילד עם אוטיזם.

הפעולה הנראית לנו כה טבעית כוללת מספר אלמנטים פיזיים בהם פתיחת הפה, כיווץ העיניים, הרחבת עצמות הלחיים ועוד מה שמקשה על הילד, בקבוצה זו ניסו לפתח את כל אחת מהיכולות באופן נפרד ולשלב אותן יחדיו באופן הדרגתי עד למצב של חיוך.

מוטוריקה עדינה בכלים טכנולוגיים

פיתוח נוסף לו הקדישו הפעילים מאמץ משותף היה מנגנון אשר מאפשר נגינת מוזיקה באמצעות תנועת הידיים. הילד בעל האוטיזם סובל מקושי מוטורי אשר אינו מאפשר לו לנגן על כלי נגינה רגיל.

הפיתוח יצר למעשה כלי פשוט ונוח לתפעול הכולל צבעים ובעזרת תנועות חוזרות ופשוטות הכל יודע לייצר מוזיקה.

בניסוי הכלי נמצא כי אחד הילדים שלמד להשתמש בו הצליח ליצור מוזיקה בפעם הראשונה בחייו, לאחר הסבר קצר וברור לגבי אופן הפעלתו ושימוש קצר מצד הילד.

צעד קטן לטכנולוגיה צעד גדול לאוטיסט.ית

הטכנולוגיה מהווה מרכיב מרכזי בעולם הרפואה והטיפול בבעיות שונות ובהן אוטיזם.

אין כל צל של ספק כי באמצעות כלי בינה מלאכותית וטכנולוגיה זמינה, ניתן ליצור כלים טכנולוגיים שיעזרו לשפר את איכות חייהם של האוטיסטים ולא רק ילדים.

כולנו תקווה כי אירועי האקתון כאלה ימשיכו לקרום עור וגידים, בדרך לעוד הרבה פיתוחים טכנולוגיים שיעשו את החיים של כולנו לטובים יותר.

כן יירבו.

קריאה נוספת: רובוט שמסייע להבין רגשות

אוטיזם אונליין