עיצוב חדר ילדים מושלם לילד.ה שלך

תאורה, חללים, טקסטורות, צבעים ורעשים – איך תעצבו חדר מותאם לילדים על הרצף? לפניך המדריך המלא וכל הטיפים והשטיקים שכדאי להכיר כדי לעצב את החדר האולטימטיבי לילדים על הספקטרום האוטיסטי, חדר נעים, קולע שעושה חשק להיות בו.

דמיינו לכם שאתם נמצאים בחדר מסנוור שצורב לכם את הרשתית, עושה דמעות וגורם לחוסר שקט ופרכוסים מרעידים, הרעש בלתי נסבל, צורם וגורם לכאב אזנים חזק, הצבעים העזים עושים לכם בחילה ותחושת חוסר שייכות, הטקסטורות צורמות לכל אורך הגוף וכל מה שבא לכם זה לברוח מהחדר ומעצמכם ולא לחזור לעולם.

ברוכים הבאים לעולמם של ילדים אוטיסטים, שרגישות יתר לצבעים, רעשים, תאורה ויסות חושי ושמיעתי הם חלק מחייהם, והם חווים את הסביבה שלהם ושלנו, אחרת מאתנו. המערכת העצבית שלהם קולטת ומעבדת את הגירויים החושיים באופן שונה מאתנו ולכן, במיוחד אצל ילדים על הספקטרום האוטיסטי, החדר חייב להתאים פיקס למי שהם, לאישיות ולצרכים שלהם.

אז כמה ימים לפני שאתם פוצחים במלאכת עיצוב החדר, יש כמה עקרונות יסוד וטיפים שצריך להכיר כדי שתעצבו חדר לתפארת עבור ילדכם – כזה שיתחשב בכל ספקטרום הגירויים החושיים שלהם, ראייה, מגע, שמיעה ותחושה פיזית ונפשית. תזכרו שמדובר בחדר שלהם, חדר בו הם מבלים את מיטב זמנם ולכן רצוי לאמץ גישה עיצובית שתטיב עמם, תעשה להם נעים ותגרום להם להרגיש עטופים, אהובים, מוגנים, מובנים והכי בבית שיש!

בין עיצוב החדר לנפשו של ילד

משך השנים נעשו מחקרים רבים ונכתבו מאות מאמרים שמוכיחים שיש קשר הדוק בין עיצוב החדר למצבו הנפשי ולמצב הרוח של הילד, כאשר מערכת היחסים הזו אף משמעותית יותר כשמדובר בילדים על הרצף. הסביבה בה גדלים ילדי הרצף משפיעה ישירות על תחושות השייכות שלהם, הביטחון העצמי, הצפת החושים, סדר היום ועל ההתנהלות היום יומית שלהם מול עצמם ומול סביבתם הקרובה.

אחת החוקרות החלוצות בתחום הזה היא מגדה מוסטפה (Magda Mostafa), פרופסורית ואדריכלית מקהיר, שעסקה שנים רבות בחקר ותכנון מרחבים ייעודיים לאנשים עם אוטיזם.

מגדה הדגישה למשל את הצורך בהפרדת חללים והפחתת גירויים במטרה למנוע הסחות דעת מיותרות ואת חשיבותם של 'אזורי בריחה' כדי שילדי הרצף יוכלו להימלט אליה בשעת קושי. בנוסף, מגדה הדגישה את חשיבות הרוגע והסדר בסביבה בה חיים ילדי הספקטרום ואת חשיבותם של גירויים חושיים כמו ראיה, שמיעה, ריח, מגע כאקוטיים להתפתחות הילד.

עיצוב חדר ילדים עבור ילדים עם אוטיזם הוא אינו עניין של מה בכך, הוא דורש תכנון קפדני, ירידה לפרטים ומחשבה רבה לפני היציאה לדרך, לצד הרתמות של בני המשפחה וכמובן של הילד עצמו. והכי חשוב לזכור שזהו אתגר גדול ועמוס בכייף אם לוקחים בחשבון את כל הנתונים הקיימים וזורמים איתם תך כדי שיתוף פעולה מלא עם הילד עצמו.

יש לו חדר משלו וזה כל עולמו, אז כדאי להפוך אותו לכזה.

סדר וארגון החלל

ילדים על הרצף האוטיסטי חייבים סדר וארגון, מצב של בלאגן עשוי ליצור אי נוחות ואי שקט, להקשות עליהם להתרכז בפעולה אחת ויכול לגרום להם להיות מוסחים. בנוסף, חדר מבולגן עשוי לגרום להתקף חרדה ואף להתקפי זעם, לכן כדאי לשמור על סדר ולהנחיל להם הרגלים קבועים כמו למשל: סידור המשחק בסיום הפעילות והחזרתו למקום הייעודי לו.

לכן, כדי למנוע תחושות קשות ולהקל עליהם, כדאי לעצב חדר שיש בו חללי אחסון רבים ומקומות אחסון המחולקים היטב, כך שלכל חפץ, ספר, צעצוע יהיה את המקום שלו.

  • LESS IS MORE – ככלל, כדאי להימנע מעומס יתר בחדר ולבחור רק את הרהיטים ההכרחיים וכמובן המעוצבים לטעמו, יותר מדי פרטים עשויים להפריע בריכוז.
  • ארגון וסימון – ברגע שכל הפריטים מאורגנים ומסומנים היטב, הסביבה תהיה צפויה לילד שיידע מה נמצא ואיפה. רצוי לסמן את המגירות והארונות על ידי שימוש במדבקות עליהן כתוב מה נמצא שם, אפשרי גם להשתמש בתמונות או כל סימן מוסכם אחר כדי שיהיה ברור מה נמצא ואיפה.
  • תיעדוף – סדרו את המשחקים מהפופולארי לפחות, משחקים שהוא אוהב יהיו למעלה כדי לאפשר לו לייצר יוזמה ותקשורת ולשלוף את המשחק בקלות. משחקים שאתם רוצים ליזום כמו למשל משחקים המפתחים מיומנות חשובה, כדאי למקם למטה שיהיו בהישג יד.
  • אחסון בקופסאות – במידה ובחרתם לאחסן משחקים וצעצועים בקופסאות כדאי לכתוב בכתב יד ברור מה יש בקופסא, במקרים מסוימים רצוי גם לצלם את תכולת הקופסא ולשים עליה את התמונה.
  • הקצאת אזורים – כדאי לחלק את החלל ולהבחין בין אזור השינה לאזור המשחק, כדי שהילד עצמו יוכל להפריד בין זמן משחק ופעילות לזמן הרגעות ושינה.
  • ליידע ולשתף בכל שינוי – ילדים על הרצף אוהבים וודאות ושגרה ולדעת שהכול צפוי, לכן, אם הזזתם ושיניתם מיקומו של צעצוע כזה או אחר, חובה ליידע אותם.

איך בוחרים רהיטים?

לפני הריהוט של החדר המיועד לצטובת הצרכים המיוחדים של הילד, חשוב לקחת בחשבון ולחשוב על הפרטים הבאים:

  • ארונות ומגירות – כדאי לבחור בארונות משולבים של מדפים גלויים ומדפים סגורים בדלתות כדי שתוכלו לשלוט על הסדר בחדר. בנוסף, ייתכן ויש משחקים ואביזרים שתרצו לנעול מדי פעם, אז כדאי שתהיה לפחות מגירה אחת עם אופציית נעילה.
  • רהיטים מקובעים – רצוי שהרהיטים הגדולים, המרכזיים בחדר כמו: ארון, שולחן, מיטה יהיו כבדים ומקבועים לקיר כדי למנוע נפילה, הזזה.
  • צבעי רהיטים – ילדי הרצף זקוקים לסדר וארגון מדויקים כדי שהם ידעו מה נמצא והיכן, לכן רצוי שכל רהיט יהיה בצבע אחר, שולחן לבן, מיטה כחולה, ארון חום וכו'.
  • מיטה נוחה ועוטפת – כדאי לבחור במיטה רכה או קשה, עם הבד והטקסטורה המדויקת עבורו בהתאם לרצונו ותחושותיו של הילד. במקרים של חשש לפרכוסים ואפילפסיה כדאי לקנות מזרוני רצפה מפנקים שיעטפו אותו ויגנו עליו בעת ההתקף.
  • הרטבה – במידה ויש חשש לבריחות שתן כדאי לקחת מזרונים עם ציפוי נגד נוזלים.

צבעים לחדרים ילדים מיוחדים

במקרים רבים צבעוניות יתר עשויה לגרום לתחושה מאיימת ולא נעימה ולכן כדאי לצבוע את החדר בצבעים שמשרים רוגע, חום, רכות, נעימות ותחושת עיטוף כללית.

לצד זאת, הדבר הכי חשוב כמובן לפני בחירת הצבע הוא להתייעץ עם הילד, כי צריך לזכור שלכל ילד יש אופי וטעם משלו, אז כדאי שהוא ייבחר אתכם איך ייצבע החדר שלו.

כמה טיפים לגבי צבעוניות:

  • צבעים שמשרים שלווה – חובה לבחור פלטת צבעים שמשרה שלווה ורוגע כמו למשל צבעי עץ שמעניקים תחושת חום או צבעי פסטל כמו כחול וירוק שמשרים רוגע.
  • צבעים רכים – כדאי לבחור צבעים נעימים ורכים שעוזרים לריכוז ומונעים עומס חושי, הפרעות ורעש רקע מיותר.
  • צבעים עם אמירה – לכל צבע יש את העוצמה שלו – צבע כתום למשל משדר חום ואופטימיות, כחול וירוק מבטאים רוגע, שקט פנימי והכלה, וורוד משדר אהבה ורכות, בקיצור תבחרו מה שהוא אוהב ועושה לו טוב בנשמה.

תאורה מדויקת זה MUST

עבור ילדים על הרצף כל נושא התאורה הוא אקוטי וחשוב במיוחד. הילדים עשויים להיות מוטרדים, מוצפים ואף לקבל פרכוסים בגלל שימוש בתאורה לא נכונה או ריצוד של מנורת ניאון ישנה. אור חזק מדי, מרצד או מסנוור יכול 'לזרוק' אותם למצבים לא טובים ואף להתקפים מסוכנים.

נקודות חשובות שצריך לקחת בחשבון:

  • דיוק עוצמת האור – יש לוודא שהתאורה בחדר מגיעה משילוב טבעי ומלאכותי ומכמה מקורות אור, דייקו את העוצמה שלה ע"פ רצון הילד.
  • מספר מוקדים – דאגו למספר מוקדי תאורה בחדר שניתן לשלוט עליהם בנפרד.
  • אביזרי החשכה – ילדים אוטיסטים רבים אוהבים לברוח או להתכנס בתך עצמם באזור מוחשך ולכן כדאי שתהיה להם יכולת לשלוט בין אור לחושך. רצוי לשים וילונות/תריסים שיאפשרו לו להחשיך את החדר ולהירגע, לשים אוהל בחדר כדי שיהיה לו מקום אינטימי משלו לשהות בו מבלי הפרעה ואף לתלות ערסל כדי שהוא יערסל עצמו ויוכל להירגע.

מרקמים וטקסטורות נכונות לוויסות חושי

רגישות יתר למגע, צמרמורות, ויסות חושי – ילדים עם אוטיזם רגישים במיוחד לטקסטורות שונות ומרקמים, כשהקושי בוויסות החושי משתלט עליהם ולכן בחירת הבד הלא נכון עשויה לעצבן אותם ואף לגרום להם לא לרצות להיכנס לחדר.

לכן, בחירת הבדים, המרקמים, הרכות של הרהיטים בחדר קריטית ביותר כדי שהם יוכלו להנות ולא לסבול מהמגע והתחושה שלהם.

אלו הדגשים החשובים שלנו:

  • רשימת נעים לי – רגע לפני בחירת הרהיטים, בדים ומרקמים, שבו עם הילד וכתבו יחד רשימה של מה נעים ומה לא, ככה תוודאו שאתם קולעים בול למרקמים הנכונים לו.
  • משטחי עץ ולא מתכת – משטחי עץ משדרים ומעניקים חמימות וביתיות ומתכת היא קרה ולא נעימה למגע.
  • שטיח על רצפה – כמובן שזה עניין של העדפה, אך יש כאלה שיעדיפו ללכת על שטיח צמרירי ונעים ולא על הריצפה הקרירה והלא נעימה.
  • חומרים טבעיים – חומרי טקסטיל טבעיים ושימוש בחומרים רכים ובטוחים כדי לייצר רכות ומגע נעימים יותר.
  • חפצים שאינן רעילים – יש ילדים שירצו 'לחנוך' את החפץ החדש בחדר ע"י לעיסתו, לכן כדאי לבחור חפצים העשויים מחומרים שאינם רעילים או מסוכנים, המאפשרים מגע ועיסה כאחד.

אקוסטיקה נכונה ומניעת רעשים מפריעים ומעיקים

אקוסטיקה נכונה וטובה היא קריטית עבור ילדי הרצף והיא משפיעה באופן ישיר על ההתנהגות שלהם. רעש רחוב, בני הבית, מזגן, השכנה מלמעלה – כל אלו יכולים 'להטריף' אותם ולכן כדאי שתתכננו היטב ומראש את האקוסטיקה של החדר כדי למנוע רעשים מיותרים, שיכולים לעורר התקפי זעם קשים.

אלו הן 5 הנקודות החשובות ביותר בעת תכנון אקוטיקה ובידוד רעש בחדר של ילד אוטיסט:

  • מיגור ובידוד מרעשים מעצבנים – כלל הברזל הוא מיגור כל הרעשים המעיקים כמו: רעש מהמהם של אור ניאון, רעש מיזוג אוויר, המקרר שבבית, שכנים, רעש רחוב.
  • משטח גומי סופג – משטח גומי, משטח סופג משעם או אף שטיח, כל אלו משטחים שיעזרו למיגור רעש של צעדים ולכן כדאי להניח אותם על הריצפה.
  • חלונות אקוסטיים – שימוש בחלונות כאלה יפחית את רעשי הרחוב.
  • ריפוד קירות / תקרה – כדי למנוע את חדירת הרעש של יתר בני הבית לחדר, כדאי לרפד את הקירות והתקרה בלוחות סופגי קול ואף לשים תקרה אקוסטית.
  • בידוד אקוסטי – חלק מילדי הרצף אוהבים לשים מוזיקה מחרישת אוזניים, חלקם צורחים בקול. אז אם בא לכם לאפשר להם להביע עצמם מבלי לאבד את השפיות שלכם ואת יחסי השכנות הטובה בבניין, דאגו לבידוד אקוסטי כמו למשל שימוש בלוחות פולימריים.

התאמת החדר לתחביביו של הילד

אחד הדברים הכי חשובים בעיצוב החדר הוא להתאים אותו לאישיות ולתחביבים של הילד – שכן החדר הילד מבלה בו את מיטב זמנו ואנחנו רוצים שתהיה לו סביבה נעימה, בטוחה ומהנה.

אם הילד אוהב לצייר דאגו לפינה של צבעים, ניירות, קנבס, אם הוא אוהב מוזיקה אז עצבו עבורו פינת מוזיקה נגישה עם מוסיקה שהוא יוכל להפעיל בקלות ובהישג יד. העיקר, שדרך הפינה החביבה הזו הוא יוכל לבטא את עצמו, להתחבר לעולם הפנימי שלו ולהנות ממנו.

אביזרים שונים בחדר שכדאי לארגן

כדי שהחדר ירגיש כמו הממלכה הפרטית של הילד, יש מספר אביזרים וחפצים שצריך שיהיו שם באופן קבוע, כאלה שניתן לשלוף בעת הצורך ובלי מאמץ.

  • לוחות גירוי – לוחות גירוי מרופדים עם מגוון טקסטורות כדי שהם יוכלו למשש, להרגיש, לחוות.
  • ציוד לעבודה מוטורית.
  • חוברות יצירה, צביעה ועבודה.
  • ציוד אומנות לסוגיו.
  • פינות ישיבה נעימות – שיהיה לפחות פוך אחד בחדר שיוכל לעטוף ברכות.

לשתף את הילד: זה החדר שלו

לשתף וכמה שיותר, כי זה החדר שלו והוא הבוס. זאת הסביבה הבטוחה והמוגנת שלו וחשוב שיהיה לילד חיבור אישי אל חדר הילדים. לכן, כדאי לשבת ולתכנן יחדיו איך החדר יראה ולשתף אותו בעיצוב / שיפוץ של החדר עוד לפני שלב הביצוע, כדי שהוא יהיה מעורב במקסימום.

ניתן לעשות זאת במספר דרכים: שימוש בלוחות תקשורת, תמונות, ציורים וכל אמצעי אחר שיעזור לו להמחיש לכם מה בדיוק הוא רוצה – במטרה לאפשר לילד לממש את החלומות והחזון שלו.

בשורה התחתונה, לעצב חדר עבור ילדים על הרצף האוטיסטי זו משימה מאתגרת ומרתקת שכל בני הבית יכולים להתגייס אליה ולהתגבש סביבה. דרך תכנון החדר תלמדו להכיר את הילד טוב יותר, להיחשף לרצונות, לתחושות ולרגשות שלו ולייצר עבורו את חדר החלומות שייסב לו אושר ותחושת ביטחון כל כך חשובה.

קריאה נוספת: התמודדות מול הפרעות שינה

אוטיזם אונליין