התמודדות עם ילדים על הרצף בזמן מלחמה

החל משבת ה-7/10, כל תושבי ישראל נכנסו למצב חירום קיצוני כמותו נראה רק 50 שנה קודם לכן, במלחמת יום הכיפורים.

בבת אחת נשטפנו כולנו עם צונאמי של רגשות שאיימו להטביע אותנו ואת ילדינו. מעבר לחרדות, נאלצו הורי ישראל להתמודד גם עם אתגרים ממשיים – אזעקות, ריצה לממ"ד, ביטול שגרת הלימודים שהיתה אמורה להתחיל. אם כל אלה קשים להורים לילדים נוירוטיפיקליים, הרי שלקהילת ההורים לילדים אוטיסטים, המציאות הזו קשה שבעתיים.

בימים האחרונים התפרסמה הקלטה של שיחת הטלפון האחרונה של נויה דן, ילדה אוטיסטית בת 12 מקיבוץ ניר עוז, עם אמה, בצל הפוגרום שהתרחש בביתה של הסבתא. השיחה קשה לשמיעה ומלאת אימה. אך מה שבולט בה, הוא הציפייה של הילדה מאמה לעשות לה סדר, במציאות כאוטית בה הכל מתפרק. נויה מתארת בקול מפוחד מה קורה מסביבה ומבטאת משאלה ברורה. שאימה תחזיר את הסדר על כנו.

הסיטואציה הטרגית של נויה דן ז"ל היא אולי הקיצונית ביותר שניתן לדמיין. סיטואציה בה ילדך סובל את הסבל האולטימטיבי, ואין בידך לעשות דבר. אולם במצבים פחות קיצוניים, מצבים של שגרת חירום אליה נכנסת כל המדינה, אנו ההורים יכולים לעשות לא מעט כדי להקל על מצוקת הילדים.

כרגע אנו חשופים למצבים בהם הילדים נדרשים לצאת משגרת יומם בהיעדר מסגרות חינוכיות סדירות. יתר על כן, בזמן אזעקות הם נדרשים להיכנס לממ"ד בתוך מספר שניות. כל אלה, בנוסף לחדשות שלא מפסיקות להגיע אלינו מכניסים את המערכת המשפחתית ללחץ ומצוקה.

כיצד תוכלו אתם, ההורים, לסייע ברגעים קשים אלו?

3 עקרונות חשובים שיסייעו להורים בזמן מלחמה

הוו דוגמה אישית לילדים

מן הסתם, עם פרוץ האזעקה, גם אתם חווים חרדה גדולה. כל תושבי ישראל שותפים לה. אולם זכרו שעליכם, ההורים, מוטלת האחריות גם כלפי ילדיכם. ככל שתצליחו לשלוט בחרדה, ולפעול בצורה רגועה ושקולה יותר, כן ייטב.

הילדים שלכם נושאים עיניהם אליכם, ולומדים מכם כיצד לווסת את עצמם. הרגיעו את עצמכם ואותם, הסבירו להם שהממ"ד – כשמו כן הוא – מרחב מוגן שמטרתו לשמור עליהם ועליכם. הדגישו שאתם נשארים אתם עד הסוף, ושלא תעזבו אותם. חבקו אותם ונסו לתת להם נחמה בתוך הרגעים הקשים והמפחידים.

אחת מן הדרכים היעילות ביותר להוריד את מפלס החרדה שלכם וגם של ילדיכם היא להגיע ערוכים לאזעקה. אתם יכולים לעשות תרגולים 'על יבש'.

הסבירו לילדיכם מה יקרה בזמן אזעקה, תנו לגיטימציה לפחד שהם ירגישו, תרגלו כניסה לממ"ד בצורה רגועה ולא בריצה היסטרית העשויה חלילה לסכן אתכם. הכינו את החדר מבעוד מועד עם אוכל, משחקים, חפץ מעבר או כל דבר אחר שאתם יודעים שירגיע את ילדיכם.

לא פחות חשוב מכך, דאגו לפנות את הדרך אל הממ"ד מחפצים, בגדים או נעליים, שעשויים להיות מכשול פיזי. כל אלה יעזרו לכם להיות רגועים יותר, וגם לילדיכם לצלוח את האזעקות בזמן אמת בצורה מעט פחות קשה.

בנו לילד.ה שגרה

המלחמה הגיעה רגע לפני שמערכת החינוך הישראלית נכנסה לשגרת לימודים. כהורים לילדים אוטיסטים, אתם מכירים טוב יותר מכל אחד אחר את חשיבות השגרה בחייהם של ילדיכם.

בימים הראשונים למלחמה, מראות האימה שהגיעו אל כולנו מן הדרום, היו הדבר הכי רחוק משגרה שניתן לדמיין. אולם בחלוף שבועיים, התמונה הולכת ומתבהרת ואתה ההבנה היא שישראל הולכת לקראת שגרת חירום. כפי הנראה צפויים לנו שבועות ואולי אף חודשים ארוכים בהם צה"ל יילחם לפחות בחזית אחת והעורף האזרחי יתגייס אף הוא למאמצי המלחמה.

מערכת הלימודים תפעל בצורה חלקית, המשק ייכנס כפי הנראה למיתון, ואי הוודאות עדיין גדולה מאוד. זה הזמן להתחיל לקבוע עוגנים של שגרה בחיי ילדיכם. מובן כי לא ניתן עדיין לדבר על שגרה מלאה. אולם עדיין, גם במצב זה, כל הרגל שתקבעו יעזור להם וגם לכם, לצלוח את היום.

זה יכול להיות הרגלי ניקיון, ארוחות, סידור החדר, שמיעת מוסיקה, משחק, או כל דבר אחר שאתם אוהבים לעשות ביחד עם ילדיכם. נסו גם לשמור על שגרת הטיפולים של ילדיכם עד כמה שניתן. חשוב שתקבעו שעות קבועות בהן כל פעילות כזו מתבצעת. מובן כי הפעילות צריכה גם להתאים את עצמה לגיל הילד, לאישיות שלו, וליכולות האישיות והמשפחתיות שלכם.

קראו עוד על: חשיבותם של סדר יום ושגרה בחיי הילד.ה

להתמקד במה שניתן לשליטה

עקרון נוסף שיוכל לעזור לכם לצלוח את התקופה הקשה הזו הוא הניסיון להגדיר את גבולות השליטה שלכם. בתקופה זו, הרבה מאוד דברים הם לא בשליטתנו. החלטות הממשלה, הטילים הנורים עלינו מצפון ומדרום, הזמנים בהם האח הגדול או האבא חוזרים מהמילואים, וגם התורים הארוכים בסופר או החוסרים במוצרי יסוד שלעתים אנו חווים.

עליהם לא נוכל להשפיע, ולכן גם חבל להתמקד בהם. במה כן נוכל לשלוט? חשוב שנגדיר את כל אותם פרמטרים שעדיין נתונים לשליטתנו.

למשל צמצום בצריכת החדשות או קביעת העוגנים מהסעיף הקודם בצורה הטובה ביותר עבורכם ועבור ילדיכם. בנוסף על כך, דאגו גם לטפל בעצמכם – אם זה דרך תרופות, מסאג', שיחה טיפולית או כל דבר אחר שיעזור לכם לחזק את עצמכם. ככל שתתמקדו במה שניתן בשליטתכם, כך תקלו על עצמכם ועל ילדיכם לעבור את התקופה הזו בשלום יחסי.

לסיכום, זכרו שאנו בתקופה קשה באופן קיצוני. העקרונות לעיל יעזרו לכם לצלוח אותה, אבל ברור שיהיו גם נפילות רבות בדרך. זה לא הזמן להיות שיפוטי כלפי עצמכם. קבלו את הנפילות שלכם בסלחנות, מתוך הבנה שאתם עושים את המקסימום שאתם יכולים.

נסו לקבל עזרה רבה ככל הניתן ולשמור על שגרה. והחשוב מכל, זכרו שגם התקופה הקשה הזאת היא זמנית. סופה לעבור, ואנו תקווה שיחד, נצא ממנה מחוזקים.

קריאה נוספת: יומן מלחמה של ילדה על הרצף

אוטיזם אונליין