הפרעות שינה עשויות להיות נפוצות בקרב ילדים עם אוטיזם. חוקרים מעריכים כי 40% עד 80% מהילדים עם אוטיזם, סובלים מקשיי שינה. בעיות השינה הנפוצות ביותר בקרב ילדים אלה כוללות:
- קושי להירדם
- חוסר ברוטינות שינה עקביות
- חוסר מנוחה או איכות שינה ירודה
- התעוררות בשעה מוקדמת
- שינה המאופיינת בהתעוררויות תכופות
מדוע ילדים עם אוטיזם מתקשים לישון?
תיאוריה נוספת קשורה להורמון מלטונין, אשר בדרך כלל עוזר לווסת את מחזורי השינה והערנות. על מנת להפוך מלטונין, זקוק הגוף לחומצת אמינו בשם טריפטופן, אותה מצא המחקר בריכוז גבוה או נמוך מהרגיל בקרב ילדים עם אוטיזם.
סיבה נוספת בגללה ילדים עם אוטיזם מתקשים להירדם או מתעוררים באמצע הלילה, יכולה להיות נעוצה ברגישותם המוגברת לגירויים חיצוניים, דוגמת מגע או קול, והם עשויים להתעורר אם אימם פותחת את הדלת או מרעישה קצת בחדר השני.
לילדים עם אוטיזם יש אובייקטים אהובים לפני השינה, כגון פיג'מה אהובה שהם צריכים ללבוש או ציפית שהם מוכרחים לישון איתה. ללא אובייקטים אלו, חלק מהילדים עם אוטיזם לא יוכלו להירדם. חלק מתופעות הלוואי הנגרמות בשל התרופות שילדים אוטיסטים נוטלים, יכולות לגרום להם להפרעות שינה.
סוגי הפרעות השינה והשפעותיהם בקרב ילדים עם אוטיזם
- תוקפנות
- דיכאון
- היפראקטיביות
- בעיות קשות בהתנהגות
- נרגנות
- למידה לקויה
- תפקוד קוגניטיבי לקוי
- ישנוניות במהלך היום
- דפוסי שינה ויקיצה שאינם סדירים. למשל, ערנות עד שעה מאוחרת מאוד בלילה או עד לפנות בוקר, ויקיצה מוקדמת.
- קימה באמצע הלילה על מנת לשחק במשך שעות, לעיתים מספר פעמים במהלך הלילה.
- נטייה להיות ישנוניים במהלך שעות היום.
אם הילד אינו ישן טוב, יש סיכוי שגם הוריו לא ישנו. מחקר שנערך בתחום הראה כי הורים לילדים אוטיסטים נוטים לישון פחות שעות, או שהם סובלים מאיכות שינה ירודה, ומתעוררים מוקדם יותר מהורים לילדים שאינם אוטיסטים.
מה ניתן לעשות וכיצד ניתן להתמודד עם ההפרעה
ילדים עם אוטיזם מתקשים להבין את הוראות הוריהם. בנוסף, הם מקשים להתמודד עם שינויים. לכן, על מנת להתמודד עם קשיי השינה שלהם, יש בראש ובראשונה לגייס הרבה סבלנות והבנה מצד ההורים.