אומגה 3 ואוטיזם: רק עובדות!

אחת הנקודות המשותפות למאובחנים עם אוטיזם הנה היעדר תרופה או טיפול שיכולים להוביל לריפוי מלא או להחלמה מאוטיזם. האוטיזם אינו מחלה ואינו ניתן לריפוי, אך בהחלט ישנן כמה וכמה דרכים להקלה של תסמיני האוטיזם.

לאורך עשרות שנות מחקר רפואי מקיף, מעת לעת מתפרסמים מחקרים המצביעים על חידושים בשיטות לטיפול באוטיזם, כאשר חלקם מעוררים דיון ציבורי נרחב בקרב אנשי מקצוע, הורים לילדים אוטיסטים, מתבגרים ומבוגרים.

בסקירה שלפניך נסביר על הקשר האפשרי בין נטילת אומגת 3 כתוסף לתזונה וההשפעה האפשרית על האוטיסטים, בהתאם לתוצאותיהם של כמה מחקרים ותיקים ומאמר ביקורת חשוב, שהסיק את המסקנותיו מ-6 מחקרים מבוססים שבדקו את הקשר.

למה דווקא אומגה 3?

כמה וכמה מחקרים מוקדמים, שנערכו בשנים 2001, 2004 ו-2008, הציגו נתונים מעניינים, לפיהם לילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי רמות אומגה 3 נמוכות יחסית, בהשוואה לילדים בני גילם שלא אובחנו עם אוטיזם.

במקביל, באותן השנים פורסמו כמה מחקרים שבהם לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין ילדים מאובחנים עם אוטיזם לבין ילדים ללא אוטיזם בהקשר של רמות האומגה 3, אך גם החוקרים ציינו במפורש כי ניתן לקבוע כי נהוג להמליץ לילדים אוטיסטים לטיפול תוספי תזונה ובעיקר אומגה 3.

הסברה הרווחת היא כי נטילת אומגה 3 כתוסף תזונה עבור ילדים אוטיסטים, מסייעת בהקלה על תסמיני האוטיזם במקרים רבים, ומכאן השימוש הנרחב באומגה 3.

ראוי לציין כי עדיין לא ברור לחלוטין מה הוא המנגנון הביוכימי הקושר בין אומגה 3 לפעילות המוחית ובעיקר לשיפור והקלה על תסמיני האוטיזם לסוגיהם.

מה שכן ידוע הוא שהרקמה העצבית מאופיינת בריכוז גבוה יחסית של אומגה 3 וידוע גם שלאומגה 3 תפקיד חשוב בהתפתחות תקינה של המוח בעוברים ואצל תינוקות.

עובדות אלו, ביחד עם נתוני מחקרים במצטברים לאורך השנים, מובילה את החוקרים להנחה לפיה ניתן להשיג שיפור בהסתמנות הקלינית של האוטיזם בילדים באמצעות מתן אומגה 3.

במאמר מפורסם וחשוב במיוחד מ-2009, שסקר ממצאים של שישה מחקרים שבדקו את הקשר בין אומגה 3 לאוטיזם, נמצא כי אין הוכחות טובות מספיק על מנת לגבש עמדה ברורה בנוגע לחשיבות הטיפול באוטיסטים באמצעות תוסף אומגה 3.

המאמר הדגיש כי ב-5 מתוך ששת המחקרים שנסקרו לשם כתיבתו כלל לא נעשה שימוש בקבוצת ביקורת ובמחקר ה-1 והיחיד שבו כן נכללה קבוצת ביקורת, לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית ברמות האומגה 3 בין הקבוצות.

יכול להיות שלמישהו יש אינטרס?

אין זה סוד כי תעשיית תוספי המזון היא תעשייה המגלגלת מיליארדי דולרים מדי שנה. כפועל יוצא מכך באפשרותה לממן מחקרים רפואיים רבים, כשבין היתר מטרת המחקרים הנה להציג נתונים הקובעים את יעילותם של תוספי תזונה שהועמדו לבדיקה, ואין הרבה תוספי תזונה יותר פופולריים ורווחיים לתעשיה מאשר אומגה 3.

צריך לזכור כי קל מאוד להשפיע על דעת הקהל הלא מלומד, שלא מנוסה בקריאה ביקורתית של מחקרים רפואיים, והרי רוב האוכלסיה אינה מלומדת ובקיאה בנושא. חשוב מאד להתייחס לכותרות מחקרים ומאמרים רפואיים בכלל ולכאלה העוסקים בנושא האוטיזם בפרט, בזהירות הראוייה ובעירבון מוגבל.

נכון למועד כתיבת שורות אלו, אין עמדה מגובשת וברורה שלפיה יש ליטול תוספי תזונה מסוג אומגה 3 בכל מקרה של אבחון אוטיזם, ועדיין, המידע המצטבר בעשרות מחקרים שבדקו את הנושא, נוטה לעמדה לפיה אומגה 3 אכן מסייע בהקלה על תסמינים.

לחברות הענק שמוכרות ומשווקות תוספי תזונה תקציבי עתק לפרסום בכל מדיה אפשרית, במטרה לשנות ולעצב את דעת הקהל, כך שמוצריהן יהפכו ליותר ויותר נחשקים.

החברות המסחריות משקיעות במימון מחקרים רפואיים, באמצעות מיטב החוקרים ומעבדות המחקר ברחבי העולם, ולאורך השנים הן מעצבות את התודעה שלנו בנוגע לתוספי תזונה, בעיקר משיקולים כלכליים שלהן.

חשוב לשים לב ולזכור שהשיח ברשתות החברתיות, בקבוצות ובין הורים אינו תמיד מדוייק וחשוב לקחת דברים בפרופורציה, ובכל מקרה לפני שמחליטים לתת לילד.ה תוסף תזונה כמו אומגה 3 או כל תוסף תזונה אחר, לפנות ולהתייעץ עם אנשי המקצוע.

אנחנו ממליצים לפנות להתייעצות עם רופא ילדים, רופא משפחה וגנטיקאי על הילד.ה מיד לאחר אבחון האוטיזם, לשאול את כל השאלות ולהכיר את העובדות.

קריאה נוספת: טיפול טבעי באוטיזם

אוטיזם אונליין