אוטיזם תסמונת סוואנט וקצת תרבות

אוטיזם היא לקות קלינית שיכולה להתפתח בשל מאפיינים גנטיים, תורשתיים וסביבתיים. זוהי הפרעה התפתחותית נוירולוגיתאוטיזם בתרבות שתסמיניה העיקריים הם בעיות חברתיות ודיבוריות, ויסות חושים וכן התנהגות רפטטיבית – בסקירה נספר על כמה מאוטיסטים המוכשרים ביותר, שכולנו מכירים מתחומי התרבות השונים.אוטיזם היא לקות נפוצה ומורכבת עבור המאובחנים ועבור בני משפחותיהם אשר צריכים לשנות את חייהם ולהתמקד בטיפול בילד בעל צרכים מיוחדים. רוב האנשים מכירים את האוטיזם מקרוב, לאור שכיחותו הרבה באוכלוסיה, אבל מעט מאד אנשים מכירים מקרוב את תסמונת סוואנט הנדירה הרבה יותר.

נדיר וכדאי להכיר: תסמונת סוואנט

תסמונת סוואנט היא כל כך נדירה שהערכות הן שהיא מתקיימות ב-1 מתוך מיליון אנשים והיא אף נדירה עוד יותר אצל נשים. הפעם הראשונה בהיסטוריה שדווח על אדם עם תסמונת זו היתה ככל הנראה בשנת 1783.

תסמונת זו מתפתחת מלידה או נרכשת בשל שינויים נוירולוגיים ובה בעצם אנשים עם בעיות נוירולוגיות חמורות מפגינים יכולות מנטליות פנומנליות. זה בדרך כלל מתבטא ביכולות הקשורות באומנות – כמו כשרון ציור יוצא מן הכלל או בכך שהלוקה בה הוא עילוי מוזיקלי.

אחד הדברים המסקרים ביותר והנדירים אף יותר, היא יכולת לבצע פעולות חישוב מתמטיות סבוכות ביותר.

כישורים מיוחדים בקרב אוטיסטים

לרוב התקיימות התסמונת בשילוב אוטיזם תתגלה בשלב הילדות, כאשר ההורים ישימו לב ליכולות ציור, ניגון או מתמטיקה יוצאות מן הכלל. אוטיזם המלווה ברפטטיביות אובססיבית לעיתים יגרום להורים לא לשים לב ליכולות מיוחדות אלה ולנסות לבטלן כאשר הן מתחילות. אולם, חשוב לשים לכך לב ולתת לילד לבטא ולהביע את עצמו.

הלוקים בתסמונת סוואנט יכולים לזכור מגוון עצום של דברים בעל פה, לדומה: פרטים היסטוריים, תאריכים, כתובות, מפות ועוד.

הסיבה לכך שהם יכולים לעשות את כל הדברים הנפלאים האלה למרות הפגיעה הנוירולוגית הקשה אינה ידועה לחוקרים כיום. במקרים מסוימים ניתן לראות שוני עצבי מובהק אבל ברוב המקרים המוחות שלהם יהיו נורמלים מבחינה פיזיולוגית ואנטומית.

אוטיזם ותסמונת סוואנט בתרבות

בשל הפלא והכשרון הנדיר של הלוקים בתסמונת המיוחדת, היא קיבלה אזכורים רבים בספרות ובעולם הקולנוע. ישנן מגוון דמויות המבוססות על סיפורים המתארים את הפלא שהוא תסמונת סוואנט.

האזכור המוכר ביותר הוא דמותו שובת הלב של ריימונד מהסרט ״איש הגשם״ שאף זיכה את דסטין הופמן ב-4 פרסי אוסקר על המשחק בו.

דוגמה נוספת היא הספר המפורסם של הסופר הבריטי מארק האדון, הנקרא ״המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה״. גיבור הספר הוא נער בן 15 שככל הנראה מוגדר עם אוטיזם בתפקוד גבוה.

ספר זה תורגם למגוון שפות, זכה בפרסים ואף עובד למחזה תיאטרון. ישנן עוד יצירות אומנותיות ותרבותיות רבות בהן מופיעה דמות חכמה באופן יוצא מן הכלל אשר לוקה באוטיזם.

על הספקטרום עם האנשים המיוחדים בעולם

סטיבן וילטשייר הוא צייר בריטי מוערך ומוכשר ביותר. יש לו זיכרון פנומנלי לפרטים והוא מסוגל לצייר נוף אורבני לפרטי פרטים לאחר מבט חטוף בלבד.

מאפיין נוסף של הצייר הבריטי המוכשר הוא האוטיזם אשר לא מאפשר לו לתקשר עם הזולת באופן ישיר. אך סביר להניח שללא המגבלה והתסמונת, הוא לא היה יכול להגיע להישגים כאלה בעולם האמנות.

דניאל טאמט, גם הוא בריטי וגם הוא לוקה בתסמונת סוואנט אך הכשרון המופלא שלו מתבטא בצורה אחרת. דניאל יכול לבצע חישובים מתמטיים סבוכים, יש לו זכרון סדרתי וכשרון מדהים ללמידת שפות, למעשה הוא דובר עשר שפות באופן שוטף. אה, והוא גם המציא שפה משל עצמו הנקראת מנטי.

האוטיזם נוכח ומקבל במה בתרבות העולמית מזה שנים ופעמים רבות אף מוערך מאד, כמו בדוגמאות שהבאנו. רבים מאיתנו מהופנטים מהיכולות המדהימות שיכולות להיות לבעלי צרכים מיוחדים וביניהם אוטיסטים ואנשים עם תסמונת סוואנט.

ועוד נקודה תרבותית קטנה ותזכורת למי שלא יודע כי ג׳רי סיינפלד, האנס כרסטיאן אנדרסן והבימאי וודי אלן – שלושתם על הספקטרום האוטיסטי.

מקורות ולקריאה נוספת:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3161097/?tool=pubmed
https://www.coursera.org/learn/autism-spectrum-disorder

אוטיזם אונליין